Τετάρτη 24/04/2024

Ο μυστικός δρόμος στο Κάστρο Κερασούντας στον Πόντο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Κάστρο Κερασούντας

Το Κάστρο Κερασούντας, βρίσκεται στον ηφαιστειακό βράχο που δεσπόζει στην πόλη, στο υψηλότερο σημείο της χερσονήσου που χωρίζει την πόλη στα δύο. Το Κάστρο φέρεται ότι χτίσθηκε τον 1ο – 2ο αιώνα π.Χ., επί της ηγεμονίας του Φαρνάκη, στο Βασίλειο του Πόντου.

Άποψη της πόλης και το Κάστρο Κερασούντας Πόντου
Carte Postal No 88 | Salut de Kerasounde | Vue Orientale | Εκδότης: O. Nouri

Η ωραία Κερασούς. Η αλησμόντητη Νύμφη του Ευξείνου Πόντου

Ο Σάββας Ασλανίδης στο βιβλίο του “Η ωραία Κερασούς. Η αλησμόντητη Νύμφη του Ευξείνου Πόντου” (Νοσταλγικαί Ποντιακάι Σελίδες, Αθήναι 1976) αναφέρει για το Κάστρο Κερασούντας:

Επί της Ακροπόλεως της Κερασούντας, η οποία δεσπόζει της πόλεως, υπήρχον τείχη των Κομνηνών… εντός των τειχών αυτών εφρουρούντο μέλη των Βασιλικών οικογενειών του Βυζαντίου και της Τραπεζούντας, ως και οικογενειών αξιωματούχων. Τα τείχη αυτά έφθαναν μέχρι της κορυφής της Ακροπόλεως.

Στα σπλάχνα της Ακροπόλεως υπήρχε άλλοτε ένας μυστικός Δρόμος, ο οποίος επικοινωνεί με τον λιμένα της πόλεως, από όπου ετροφοδοτούτο οι εις την Ακρόπολιν ωχυρωμένοι πολεμισταί…

“Εις τας υπωρείας της Ακροπόλεως υπήρχε το λεγόμενο “Θέαμα”, από το οποίον υδρεύεντο οι πέριξ της Ακροπόλεως κάτοικοι. Είχε δε τούτο (πηγάδι) με εύγεστον και άφθονον ύδωρ. Ως διεπιστώθη μάλιστα, τούτο ήτο υπόγειος ποταμός, τα νερά του οποίου προήρχοντο από μίας αστείρευτην πηγή.”

Η Ακρόπλις εφέρετο και με το όνομα “Παΐριν”: τόπος πρανής αλλά και απότομος.”Επί της Ακροπόλεως ετελούντο εορταστικαί εκδηλώσεις κατά την επέτειον του Προφήτου Ηλίου (του Αηλιά), της αναλήψεως του Χριστού και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Σάββας Ασλανίδης, γεννήθηκε στην Κερασούντα του Αλησμόνητου Πόντου το 1897 και ήταν υιός του Ιωάννη Σ. Ασλανίδη.



Εργασίες στο Κάστρο Κερασούντας

Τον Δεκέμβριο 2020, ο Δήμος Κερασούντος προχώρησε σε εργασίες καθαρισμού στο Κάστρο Κερασούντας και στην είσοδο μιας σπηλιάς καθώς και σε βάθος περίπου 15 μέτρων μέσα σε αυτήν.

Ο Δήμαρχος Aytekin Şenlikoğlu δήλωσε ότι έβαλε την επιγραφή “Giresun” (Κερασούντα) φωτίζοντας τα τείχη έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να δει τη νύχτα το κάστρο Κερασούντας και ότι τώρα προσελκύει την προσοχή όσων χρησιμοποιούν τον παράκτιο δρόμο της Μαύρης Θάλασσας.

Τονίζοντας ότι το Κάστρο Κερασούντας είναι μια πολύ τουριστική περιοχή, ο Şenlikoğlu είπε: «Έχουμε στόχο να ανακαλύψουμε τα μυστικά περάσματα, τα σπήλαια και ορισμένα ιστορικά στοιχεία εδώ, μέσω αρχαιολογικών ανασκαφών. Όταν βρούμε την οικονομική υποστήριξη σε αυτό το ζήτημα, είναι ένας από τους στόχους μας να κάνουμε μια σοβαρή ανασκαφή σε αυτό το κάστρο.

Ο Şenlikoğlu επεσήμανε ότι το κάστρο είναι στην πραγματικότητα σαν κρυμμένος θησαυρός και συνέχισε ως εξής:

“Το βλέπουμε επίσης καθώς κοιτάζουμε αργά και το κάνουμε πιο όμορφο. Παραμένει κρυμμένο εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε μερικές από τις σπηλιές στο κάστρο ως μυστικά περάσματα. Μέρη που πιθανότατα χτίστηκαν για να προστατευθούν στο παρελθόν οι κάτοικοι από επιθέσεις από τη θάλασσα ή τη στεριά. Μερικά από αυτά είναι με νερό. Γνωρίζουμε ότι είναι μια δεξαμενή. Καθώς ανοίγουμε περάσματα, εμφανίζονται τα κρυμμένα στοιχεία.”

Δηλώνοντας ότι έκαναν τους υπάρχοντες τοίχους πιο ορατούς με τις εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιήθηκαν, ο Şenlikoğlu είπε, “Καθώς αφαιρέσαμε τους άγριους θάμνους και το συσσωρευμένο χώμα από γύρω, οι τοίχοι εμφανίστηκαν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι που υπάρχει, αλλά η υπάρχουσα ομορφιά παραμείνει κρυμμένη επειδή ο καθαρισμός δεν έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.”

Ο Κυβερνήτης Enver Ünlü, δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter:

“Θα παρουσιάσουμε τις ιστορικές υφές που δεν έχουν αποκαλυφθεί κάνοντας τον εξωραϊσμό του Κάστρου Giresun μας, όπου το γαλάζιο και το πράσινο αγκαλιάζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και το οποίο περιέχει τα βαθιά ίχνη του παρελθόντος, με τρόπο άξιο του μεγαλείου του.”

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ