Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Κερασούντα: Το καμπαναριό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρισκόταν στη συνοικία Λιμένη ή Λιμένι της Κερασούντας. Η εν λόγω συνοικία βρίσκεται στη δυτικό τμήμα της πόλης και ήταν η αρχαιότερη συνοικία.

Το καμπαναριό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Το μεγαλοπρεπές καμπαναριό (κωδωνοστάσιο) του Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρισκόταν στο μέσο του προαυλίου. Το κωδωνοστάσιο κτίστηκε το 1908, είχε 15 μ. ύψος και 12 καμπάνες, όσοι και οι Απόστολοι. Στην κορυφή του υπήρχε μεγάλος σταυρός και είχε εγκαταστημένο και αλεξικέραυνο.

Το καμπαναριό του Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κερασούντα και ο οβελίσκος του καπετάν Γιώργη Κωνσταντινίδη.
Το καμπαναριό του Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κερασούντα και ο οβελίσκος του καπετάν Γιώργη Κωνσταντινίδη.

Το κωδωνοστάσιο καταστράφηκε από τον κουτσό σφαγέα Τοπάλ Οσμάν Αγά το 1922. Την ίδια τύχη είχε και ο οβελίσκος – μαυσωλείο του δήμαρχου της πόλης (1882-1906) καπετάν Γιώργη Κωνσταντινίδη που βρισκόταν δίπλα του. Το εν λόγω μνήμα κατασκευάστηκε με δαπάνες του υιού του, Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη. Τα οστά του, σύμφωνα με τον Σάββα Ασλανίδη, φυλάχτηκαν από τον τότε δήμαρχο Κερασούντας και εφόσον δεν κατέστη δυνατή η παραλαβή αυτών από τους απογόνους του που βρισκόταν στην Μασσαλία, “παραμένουν ταύτα εισέτι φυλαγμένα εις ασφαλές μέρος”.

Ο καπετάν Γιώργης Κωνσταντινίδης ως δήμαρχος είχε εκσυγχρονίσει την Κερασούντα και έχαιρε της εκτίμησης όλων των κατοίκων της πόλης, Ελλήνων, Αρμενίων και Τούρκων.

Στα δεκαεπτά συνεχή χρόνια της δημαρχίας του η πόλη της Κερασούντας ανακαινίστηκε, άλλαξε ρυμοτομία και απέκτησε ευρωπαϊκή όψη με πάρκα, πλατείες και φαρδείς δενδροφυτεμένους δρόμους.

Καπετάν Γιώργης Κωνσταντινίδης Πασάς, δήμαρχος Κερασούντας.
Καπετάν Γιώργης Κωνσταντινίδης Πασάς.

Ο Καπετάν Γιώργης φρόντισε για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης προωθώντας το εξαγωγικό εμπόριο. Διέθεσε χρήματα για την ενίσχυση των σχολείων και την ανακαίνιση των εκκλησιών και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ασθενείς και άπορους συμπολίτες του. Για την αξιοσημείωτη και επιτυχή δράση του τιμήθηκε από το σουλτάνο με τον τίτλο του Πασά.

Παρακάτω ο ισόβιος δήμαρχος της Κερασούντας στην πύλη του Κεντρικού Κήπου, ο οποίος κατασκευάσθηκε επί της θητείας του. Η είσοδος του Κήπου έχει δύο κίονες κορινθιακού ρυθμού και εκατέρωθεν βρίσκονται επιγραφές. Ο καπετάν Γιώργης, καβάλα στον λευκό του όνο και φέροντας τα παράσημα που του απονεμήθηκαν από τον Σουλτάνο για το έργο του, δείχνει την επιγραφή όπου μνημονεύεται το όνομά του. Στα αριστερά η είσοδος του κήπου όπως είναι σήμερα.

Ο κήπος στην Κερασούντα και ο καπετάν Γιώργης Κωνσταντινίδης.
Ο κήπος στην Κερασούντα και ο καπετάν Γιώργης Κωνσταντινίδης.

Ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος καταστράφηκε το 1950 με την αιτιολογία ότι εμπόδιζε τη διέλευση του παραλιακού δρόμου.

Βάσει των 2 παρακάτω επιστολικών δελταρίων, το κωδωνοστάσιο χτίστηκε μετά τον οβελίσκο – μαυσωλείο.

Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κερασούντα.
Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κερασούντα.

Η οικία του καπετάν-Γιώργη Κωνσταντινίδη βρισκόταν στο κέντρο της συνοικίας Λιμένης.

Κερασούντα: Η ακρόπολη και η οικία του καπετάν-Γιώργη Κωνσταντινίδη
Κερασούντα: Η ακρόπολη και η οικία του καπετάν-Γιώργη Κωνσταντινίδη

Γενική άποψη της Κερασούντας από τη θάλασσα. Διακρίνεται το κωδωνοστάσιο του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ο οβελίσκος – μαυσωλείο του δήμαρχου της πόλης (1882-1906) καπετάν Γιώργη Κωνσταντινίδη πασά.

Γενική άποψη της Κερασούντας από τη θάλασσα
Γενική άποψη της Κερασούντας από τη θάλασσα

Ανατολική άποψη Κερασούντος, Fronti Michel (Φροντί Μισέλ), 1919. Δωρεά Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδου, υιού του Καπετάν Γιώργη Κωνσταντινίδη, στην Εθνική Πινακοθήκη. Πάνω αριστερά, το άσπρο κτίριο είναι η οικία του καπετάν-Γιώργη Κωνσταντινίδη.

Ανατολική άποψη Κερασούντος, Fronti Michel (Φροντί Μισέλ), 1919. Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη
Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη

Το ρολόι με τους τρούλους

Το 2016 επί δημαρχίας του Kerim Aksu ανεγέρθηκε το μνημείο – “ρολόι”, αντίγραφο του κωδωνοστασίου και τοποθετήθηκε στην πλατεία κάτω από την έδρα του Πανεπιστημίου Κερασούντας (παλιό Κυβερνείο).

Ο δήμαρχος Κερασούντας και ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου συνόδευσαν το μνημείο, το οποίο μεταφέρθηκε στο χώρο με τη βοήθεια γερανού.

Ο Kerim Aksu είχε εκλεχθεί με το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (Cumhuriyet Halk Partisi). Το CHP είχε πρώτο πρόεδρο τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά.

Ωστόσο, το μνημείο δημιούργησε διαμάχη και ο Kerim Aksu κατηγορήθηκε ως “φίλος του Πόντου” και ότι προσβάλλει τους “αγώνες του Τοπάλ Οσμάν”.

Στις εκλογές του 2019 το Ak Party χρησιμοποίησε την ενέργεια αυτή του Kerim Aksu για αντιπολίτευση και τον κήρυξε “φίλο του Πόντου”.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Aytekin Şenlikoğlu με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP: Adalet ve Kalkınma Partisi) είχε δηλώσει:

“Αν οι άλλοι βλέπουν το σταυρό, είναι πρόβλημά τους, αν δεν βλέπουν την ημισέληνο και το αστέρι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα.”

Το 2019 εκλέχθηκε δήμαρχος ο Aytekin Şenlikoğlu και μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να αφαιρεθεί το “ρολόι”. Τότε είχε δηλώσει:

“Το καμπαναριό δεν αντιπροσωπεύει καθόλου την ένδοξη ιστορία μας. Λάβαμε πολύ σοβαρά τις αντιδράσεις από τους πολίτες μας, τόσο πριν από τις εκλογές όσο και μετά την ανάληψη της εξουσίας, για την κατεδάφιση του πύργου, ο οποίος χτίστηκε ως πύργος ρολόι, εμπνευσμένος όμως από τον παλιό καμπαναριό των Ελλήνων.”

Στη θέση του τοποθετήθηκε μνημείο για τον Τοπάλ Οσμάν, το οποίο μεταφέρθηκε από άλλη περιοχή.

Στις παρακάτω δορυφορικές φωτογραφίες από το Google Earth, μπορείτε να δείτε, το σημείο όπου τοποθετήθηκε το καμπαναριό (πορτοκαλί πλαίσιο) και το μνημείο του αρχι-σφαγέα (κόκκινος κύκλος).

Η αριστερή εικόνα είναι του 2017, όπου έχει ήδη τοποθετηθεί το “ρολόι” καμπαναριό (προσέξτε τη σκιά του). Η δεξιά εικόνα είναι του 2019, όπου έχει αφαιρεθεί.

Το ρολόι καμπαναριό στην Κερασούντα

Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν εν έτει 2019. Σκεφτείτε τώρα τί συνέβαινε τη μαύρη περίοδο της Γενοκτονίας!

Σκεφτείτε επίσης τον “σεβασμό” που δείχνουν οι Τούρκοι στην Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά για το… χρήμα.

Το 2021 ο Aytekin Şenlikoğlu σε τελετή για το νεό πύργο του ρολογιού, οποίος κτίστηκε σε θέση άλλου ορόσημο που είχε κτισθεί επί δημαρχίας Kerim Aksu και είχε γκρεμισθεί και αυτό, δήλωσε:

“Ευχόμαστε καλή τύχη στην Giresun με τον πύργο του ρολογιού μας, ο οποίος θα αξίζει την πόλη μας, θα φέρει αισθητική, θα φέρει τα ίχνη της τουρκικής μας ιστορίας.”

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το ρολόι-μιναρές ΔΕΝ τοποθετήθηκε στο σημείο όπου βρισκόταν το ρολόι-καμπαναριό.

Η οσμή του φόβου για καθετί ελληνικό που μπορεί να ξυπνήσει από τον λήθαργο αρκετούς και αρκετές υπάρχει και θα υπάρχει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ