Πέμπτη 25/04/2024

Κύπρος: Αλεξιπτωτιστής “συρόμενος” σε C-130 – Παρολίγον ατύχημα (Βίντεο)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Κατά την διάρκεια άλματος στατικού ιμάντα στην Κύπρο, αλεξιπτωτιστής βγήκε συρόμενος.

Η πραγματοποίηση του άλματος στατικού ιμάντα ήταν στη ζώνη ρίψεως Τερσεφάνου, στην Λάρνακα Κύπρου την προηγούμενη εβδομάδα..

Ο Έλληνας αλεξιπτωτιστής εξήλθε του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 αλλά δεν αναπτύχθηκε ο κύριος θόλος του αλεξιπτώτου.

Η συγκεκριμένη κατάσταση εμπλοκής είναι μία σπάνια περίπτωση. Αποτέλεσμα αυτής είναι ο αλεξιπτωτιστής να κρέμεται, να είναι συρόμενος από το αεροσκάφος καθόσον δεν κόπηκε το νήμα αποσπάσεως.

Σε αυτή την περίπτωση το αεροσκάφος εκτελεί συγκεκριμένο ελιγμό, και ο αρχηγός μαζί με τον βοηθό ρίψεως καθώς και τον Αξιωματικό Φορτίου τραβούν με μηχανική βοήθεια, τον αλεξιπτωτιστή μέσα στο αεροσκάφος.

Πως λειτουργεί το αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα

Ο στατικός ιμάντας του αλεξιπτώτου προσδένεται με κρίκο σε συρματόσχοινο μέσα στο αεροσκάφος. Το άλλο άκρο του στατικού ιμάντα είναι προσδεμένο, μέσω νήματος στον θόλο του αλεξιπτώτου, ο οποίος είναι μέσα στον σάκο αλεξιπτώτου.

Όταν ο αλεξιπτωτιστής πηδάει από το αεροσκάφος ή ελικόπτερο, ο στατικός ιμάντας ξεδιπλώνεται και τραβάει το αλεξίπτωτο από την θήκη του μέχρι να ξεδιπλωθεί και να γεμίσει αέρα. Εκείνη την χρονική στιγμή, η οποία είναι 3 δευτερόλεπτα για αεροσκάφος και 4 δευτερόλεπτα για ελικόπτερο (λόγω της διαφορετικής ταχύτητας πτήσης του ιπτάμενου μέσου, οπότε και πτώσης καθόδου) από την έξοδο του αλεξιπτωτιστή, το νήμα αποσπάσεως κόβεται λόγω των αναπτυσσόμενων δυνάμεων. Ο αλεξιπτωτιστής συνεχίζει την κάθοδό του και το προσωπικό στο αεροσκάφος τραβάει τους ιμάντες μέσα.

Εάν το νήμα αποσπάσεως δεν κοπεί, τότε ο αλεξιπτωτιστής είναι “ενωμένος” ακόμα με το αεροσκάφος και κρέμεται από αυτό με τον στατικό ιμάντα. Στην γλώσσα των αλεξιπτωτιστών η κατάσταση αυτή ονομάζεται “συρόμενος αλεξιπτωτιστής” καθόσον ο αλεξιπτωτιστής σέρνεται από το ιπτάμενο μέσο.

Ο αλεξιπτωτιστής τραβιέται μέσα στο ιπτάμενο μέσο με μηχανική βοήθεια ή κόβει τον στατικό ιμάντα και αναπτύσσει το εφεδρικό αλεξίπτωτο. Η δεύτερη περίπτωση η οποία προϋποθέτει ότι ο αλεξιπτωτιστής έχει τις αισθήσεις του, δεν επιλέγεται λόγω ύπαρξης πιθανότητας να λιποθυμήσει ο αλεξιπτωτιστής από την ψυχική πίεση ή και να υπάρξει εμπλοκή και στο εφεδρικό αλεξίπτωτο.

Η εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών περιλαμβάνει και εκπαίδευση σε σχετικά σενάρια εμπλοκών.

Δείτε το βίντεο:

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ