Πέμπτη 28/03/2024

Αντιστράτηγος Ζερβάκης: Προκλήσεις, Προοπτικές και Στρατηγικοί Στόχοι της Εθνικής Φρουράς

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης βρέθηκε στην Ελλάδα για το Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων ATHENA 2021, το οποίο διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2021, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, όπου παρουσίασε στους Αξιωματικούς σπουδαστές της 74ης εκπαιδευτικής σειράς κανονικής φοίτησης, ενημέρωση με τίτλο «Προκλήσεις, Προοπτικές και Στρατηγικοί Στόχοι της Εθνικής Φρουράς».

-Διαφήμιση-

Προκλήσεις, Προοπτικές και Στρατηγικοί Στόχοι της Εθνικής Φρουράς

Στην ενημέρωση, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης αφού αναφέρθηκε αρχικά στις δυναμικές που αναπτύσσονται στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και στις προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται, στη συνέχεια διασύνδεσε το περιβάλλον αυτό, με τους τρόπους που η Εθνική Φρουράς ως μια εκ των συνιστωσών ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλείται να εκτελέσει την κύρια αποστολή της.

Οι τρόποι αυτοί, όπως ανέφερε, βασίζονται στους παρακάτω τέσσερεις άξονες δράσεων:

  • την διαδικασία μετεξέλιξης και μετασχηματισμού της ΕΦ
  • την υλοποίηση ενός ορθολογιστικού εξοπλιστικού προγράμματος
  • την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τέλος
  • την διεύρυνση του πλέγματος διεθνών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες προκλήσεις της Εθνική Φρουρά, επισήμανε ότι μεταξύ άλλων αυτές αφορούν στην ομαλή και εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό ήδη υφισταμένων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, στην προσπάθεια διατήρησης εξειδικευμένου προσωπικού με τις δυνατότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για χειρισμό των νέων συστημάτων, δεδομένης της τεχνολογίας που τα χαρακτηρίζει, καθώς και η προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού της Εθνική Φρουράς τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Έκανε επίσης αναφορά στην προσπάθεια της Εθνικής Φρουράς για προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις που υπάρχουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο για συνδρομή σε άλλους κρατικούς φορείς σε λειτουργίες και αποστολές διπλής χρήσης, όπως συνηθίζονται να λέγονται, λόγω των σύγχρονων μορφών που λαμβάνουν πλέον οι απειλές, επισημαίνοντας ως βασική προϋπόθεση, ότι αυτό δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της εκτέλεσης της κυρίας αποστολής τους.

-Διαφήμιση-

Τέλος, αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας για την αντιμετώπιση της οποίας η ΕΦ έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προσαρμόσει διαδικασίες και τρόπους λειτουργίας δεκαετιών σε νέα δεδομένα. Σημείωσε δε, ότι η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση έφερε και ευκαιρίες τις οποίες η Εθνική Φρουρά αξιοποίησε, φέροντας ως παράδειγμα την υιοθέτηση και εφαρμογή του νέου, καινοτόμου τρόπου κατάταξης των οπλιτών θητείας ο οποίος έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε ότι αφορά στην μείωση των πόρων κυρίως σε προσωπικό και εγκαταστάσεις, όσο και κυριότερα, στην ταχύτερη ένταξη και ενσωμάτωση των νέων οπλιτών στις Μονάδες.

Καταλήγοντας, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά και το προσωπικό της δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για την επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής της ισχύος, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Ηγεσίας, για συνεχή αναβάθμιση, εξέλιξη και εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνάμεών και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΚΔ, αποτελώντας αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη, ισχυρό παράγοντα διαχείρισης κρίσεων και συνεισφορέα ασφάλειας.

Επισκέψεις Αρχηγού Εθνικής Φρουράς σε Στρατιωτικές Σχολές στην Ελλάδα

Νωρίτερα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, πραγματοποίησε επισκέψεις σε στρατιωτικές παραγωγικές σχολές, όπου φοιτούν Ελληνοκύπριοι μαθητές.

Ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ζερβάκης, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ζερβάκης, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Φωτογραφία: ΓΕΕΦ

Συγκεκριμένα, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης επισκέφτηκε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Σχολή Ικάρων, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.

Σκοπός των επισκέψεων, ήταν να συναντηθεί και να γνωρίσει τους Ελληνοκύπριους μαθητές που φοιτούν στις σχολές, καθώς επίσης να τους μεταφέρει σκέψεις και εμπειρίες, που θα τους καθοδηγήσουν στην μετέπειτα πορεία τους.

Ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ζερβάκης, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.. Φωτογραφία: ΓΕΕΦ
Ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ζερβάκης, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.. Φωτογραφία: ΓΕΕΦ

Κατά τις συναντήσεις, διαπιστώθηκε το υψηλό ηθικό, η πειθαρχία και το στρατιωτικό πνεύμα που διακατέχει το εκπαιδευόμενο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς.

-Διαφήμιση-

Επιπλέον, συναντήθηκε με τις Διοικήσεις των σχολών, τους οποίους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν και ενημερώθηκε για την πρόοδο των σπουδαστών στα ακαδημαϊκά και στρατιωτικά αντικείμενα, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις