Πέμπτη 28/03/2024

Ο Παναγιωτόπουλος εκεί όπου ναυπηγούνται οι Ελληνικές Φρεγάτες Belharra

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλωράνς Παρλύ πραγματοποίησαν επίσκεψη στα ναυπηγεία του Ομίλου “Naval Group” στη Λωριάν της Γαλλίας, όπου θα ναυπηγηθούν οι φρεγάτες FDI HN “Belh@rra” για το Πολεμικό Ναυτικό.

Το κλίμα από ότι διακρίνεται στις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα ήταν ιδιαιτέρως θερμό και εμφανής η ικανοποίηση.

-Διαφήμιση-

Ο ΥΠΕΘΑ στην ομιλία του ανέφερε ότι εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η γαλλική κορβέτα Gowind αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα.

Υπενθύμισε επίσης ότι τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale πρόκειται να προσγειωθούν εντός των προσεχών ημερών στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Τους Υπουργούς Άμυνας υπεδέχθη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Group Naval, Πιέρ Ερίκ Πομμελέ (Pierre Éric Pommellet), ο οποίος τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων και τους ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητές τους.

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Παναγιωτώπουλου:

-Διαφήμιση-

«Κυρίες, Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να ευρίσκομαι σήμερα, εδώ στις εγκαταστάσεις της NAVAL GROUP, στη Λωριάν, όπου πρόκειται να ναυπηγηθούν οι τρεις φρεγάτες “Belharra”, τις οποίες θα προμηθευτεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική και θα προσέθετα ιστορική απόφαση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια Ελλάδας και Γαλλίας στο Παρίσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία επεκτείνει και εμβαθύνει τη διμερή αμυντική συνεργασία μας, διευρύνοντας παράλληλα τη διάθεση των κρατών μας για αλληλεγγύη, συμπαράταξη και αμοιβαία συνδρομή για να προασπίσουν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά τους.

Επιπρόσθετα, η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών αντανακλά τη βούλησή μας να εξοπλιστεί ο Ελληνικός Στόλος με υπερσύγχρονες φρεγάτες, που θωρακίζουν την Πατρίδα μας. Ταυτόχρονα όμως ενισχύουν, ακόμα περισσότερο, τη στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και τη διατλαντική συμμαχία.

Οι διαπραγματεύσεις για τις Συμβάσεις προμήθειας και Εν Συνεχεία Υποστήριξης ολοκληρώθηκαν ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο και πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία, ώστε οι Συμβάσεις να υπογραφούν το ταχύτερο δυνατό.

Εύχομαι και σας ενθαρρύνω, στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών, να επιδιώξετε συνεργασία με τις εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, συνεργασία η οποία άλλωστε προβλέπεται και στην Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

-Διαφήμιση-

Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra”, θα συμβάλλει στην σημαντική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδος μας.

Με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικού πολλαπλασιάζεται. Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των “Belharra” και ειδικότερα η μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορική άμυνα, οι επιδόσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και η ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφανείας, προσδίδουν δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου.

Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra” έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη προμήθεια των δεκαοκτώ αεροσκαφών “Rafale” και την επικείμενη προμήθεια έξι ακόμα, αλλάζοντας σελίδα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εισέρχονται έτσι σε μία νέα εποχή, που επιβάλλουν οι καιροί και οι απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας.

Η πρόσκτηση των φρεγατών αυτών, υπογραμμίζει επίσης την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την αποφασιστικότητά των δύο χωρών μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι τα πρώτα έξι “Rafale” πρόκειται να προσγειωθούν εντός των προσεχών ημερών στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για την απόκτησή τους, για την επίτευξη της οποίας η συνεισφορά της Υπουργού, της κυρίας Παρλύ, ήταν καθοριστική.

Επιπλέον εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η γαλλική κορβέτα “Gowind” αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα.

Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν δεσμούς, τους οποίους διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra” ενδυναμώνει, αναβαθμίζει και ισχυροποιεί την κοινή μας πορεία και στρατηγικό όραμα εταιρικής σχέσης, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ακόμα τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς οι διαδικασίες για ένα τόσο σύνθετο εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρούν υποδειγματικά και με γοργούς ρυθμούς και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την “Group Naval” και τον οικοδεσπότη μας, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Πομμελέ, για την οργάνωση της σημερινής επίσκεψης στη Λωριάν και φυσικά την αγαπητή συνάδελφο Υπουργό κ. Φλωράνς Παρλύ.

Νωρίτερα γράψαμε ότι αυξήθηκαν κατά 32 οι θέσεις των Αξιωματικών στην Εθνική Φρουρά

Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ στην κ. Υπουργό επιτυχία στους στόχους και επιδιώξεις της Γαλλικής Προεδρίας, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών- Μελών.

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια επιβάλλει περισσότερο από ποτέ, όπως η Γαλλία αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτόν.

Σας ευχαριστώ».

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις