Πέμπτη 25/04/2024

ΣΣΕ: Ορκωμοσία Ανθυπολοχαγών 2022

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία Ανθυπολοχαγών 2022.

Η τελετή αποφοίτησης και ορκωμοσίας των νέων Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2022 «Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν», πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής, στις 27 Ιουνίου 2022.

Τα ξίφη στους ορκισθέντες Αξιωματικούς της ΣΣΕ, Τάξεως 2022 «Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συνολικά ορκίστηκαν 180 Ανθυπολοχαγοί, εκ των οποίων 166 από την Ελλάδα, 11 από την Κύπρο, 1 από την Αλβανία, 1 από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και 1 από τη Μολδαβία.

Στην τελετή παρέστησαν απόγονοι του ήρωα της Τάξης 2022 Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μαζαράκη – Αινιάν, καθώς και συγγενείς των νέων Ανθυπολοχαγών.

Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν

Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν (1869-1949) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Έλαβε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα με το ψευδώνυμο «καπετάν Ακρίτας» και ήταν ένας από τους κύριους οργανωτές του. Ανήλθε στο βαθμό του Αντιστράτηγου.

Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν γεννήθηκε το 1869 στο Ναύπλιο. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Ιωνίδειο Σχολή του Πειραιά. Αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων ως αξιωματικός του πυροβολικού.

Ελαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Το 1904 ήταν από τα πρώτα μέλη του μακεδονικού κομιτάτου.

Το 1905 συγκρότησε σώμα μακεδονομάχων και εγκαταστάθηκε στην περιοχή Βερμίου Νάουσας με πεδίο δράσης τα χωριά της λίμνης των Γιαννιτσών και το Ρουμουλούκι, καθώς και την Έδεσσα και την Άρνισσα. Δεν υπήρξε όμως αρχηγός ενός σημαντικού σώματος κατά το Μακεδονικό αγώνα αλλά, ο συντονιστής της δράσης των ελληνικών σωμάτων της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας και ο σύνδεσμος μεταξύ των Προξενείων Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου.

Όπως όλοι οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού άλλαξε το όνομά του μόλις ανέλαβε δράση στη Μακεδονία και έγινε γνωστός ως καπετάν Άκρίτας. Παρ΄όλα αυτά δεν κατάφερε να κρατήσει την ταυτότητά του μυστική και έτσι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να τον ανακαλέσει και να σταματήσει τη δράση του που έπρεπε να μείνει μυστική. Πολέμησε ηρωικά και στους δύο Βαλκανικούς πολέμους με το βαθμό του λοχαγού.

Το 1916 πήρε μέρος στο Εθνικό Κίνημα ως αντισυνταγματάρχης. Το 1919 ως υποστράτηγος ανέλαβε τη διοίκηση της μεραρχίας Ξάνθης και συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Θράκης. Ως Δκτής της Μεραρχίας Ξάνθης απελευθέρωσε την 14 Μαΐου 1920 την Αλεξανδρούπολη. Αποστρατεύθηκε το 1926 με το βαθμό του αντιστρατήγου.

Στις 28 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η ορκωμοσία Σημαιοφόρων 2022.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ