Πέμπτη 28/03/2024

MQ-9 Reaper: Τα χαρακτηριστικά του “Θεριστή” που παίρνει η Ελλάδα

3 MQ-9 Reaper παίρνει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με το αμερικάνικο MALE UAV MQ-9 Reaper.

-Διαφήμιση-

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιχειρεί εδώ και καιρό το MQ-9 Remotely Piloted Aircraft (RPA) από την Αεροπορική Βάση της Λάρισας όπου εδρεύει η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και επιχειρούν τα UAV “ΠΗΓΑΣΟΣ”.

Το MQ-9 Reaper παρακολουθείται ‘η/και ελέγχεται από πλήρωμα 2 ατόμων στον Σταθμό Ελέγχου Εδάφους (GCS – Ground Control Station).

Το εσωτερικό από τον Σταθμό Ελέγχου Εδάφους του MQ-9 Reaper. Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI)
Το εσωτερικό από τον Σταθμό Ελέγχου Εδάφους του MQ-9. Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI)

MQ-9 Reaper Χαρακτηριστικά

Το MQ-9 Reaper είναι ένα οπλισμένο, πολλαπλών αποστολών, μεσαίου ύψους και μακράς διαρκείας (πτήσης) (MALE UAV) τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος που χρησιμοποιείται κυρίως εναντίον στόχων και δευτερευόντως ως στοιχείο συλλογής πληροφοριών. Μπορεί να πετάξει αυτόνομα ή ελεγχόμενα από τον χειριστή από απόσταση.

Ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης διαρκείας πτήσης -ή αυτονομίας- (MALE: Medium-Altitude Long-Endurance) είναι ένα ΜΕΑ που πετά σε υψόμετρο από 10.000 έως 30.000 πόδια (3 – 9 χλμ) για χρονική διάρκεια από 24 έως 48 ώρες.

-Διαφήμιση-
  • Βάρος: 2.223 κιλά (κενό)
  • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 4.760 κιλά
  • Φορτίο: 1.701 κιλά
  • Ταχύτητα πτήσης: 370 χλμ/ω.
  • Ακτίνα δράσης: 5.926 χλμ.
  • Επιχειρησιακή οροφή έως 15.240 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 482 χλμ/ω (260 κόμβοι)

Το MQ-9 Reaper έχει έναν στροβιλοκινητήρα 950 ίππων (712 kW) Honeywell TPE331-10GD

Στον πυργίσκο ρύγχους φέρονται ηλεκτροοπτική κάμερα, υπέρυθρη κάμερα και καταδείκτης λέιζερ.

Οπλισμός MQ-9 Reaper

Το MQ-9 Reaper δύναται να φέρει αντιαρματικους πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ GBU-12 Paveway II και βόμβες GBU-38 JDAM (Joint Direct Attack Munitions).

Τα χαρακτηριστικά του οπλισμού έχουν όπως παρακάτω:

  • GBU-38 JDAM: Καθοδήγηση μέσω GPS, Μήκος 2,35 μ., Εμβέλεια 24 χλμ.
  • GBU-12 Paveway II: Καθοδήγηση μέσω δέσμης λέιζερ, Μήκος 3,3 μ., Εμβέλεια 15 χλμ.
  • AGM-114 Hellfire: Καθοδήγηση μέσω δέσμης λέιζερ, Μήκος 1,6 μ., Εμβέλεια 8 χλμ.

MQ-9 Reaper SeaGuardian

Η Ελλάδα πρόκειται να εντάξει στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας την παραλλαγή SeaGuardian του MQ-9 Reaper δίχως τον οπλισμό.

Το MQ-9 SeaGuardian είναι ειδικά διαμορφωμένο για θαλάσσιες αποστολές ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance).

-Διαφήμιση-

Το SeaGuardian μπορεί να διαμορφωθεί για θαλάσσιες και παράκτιες επιχειρήσεις, όπως:

  • Αντιεπιφανειακός πόλεμος (Anti-Surface Warfare, ASuW)
  • Αντι-Υποβρυχιακός Πόλεμος ή Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος (Anti-Submarine Warfare, ASW)
  • Έρευνα και Διάσωση (Search and rescue, SAR)
  • Επιτήρηση συνόρων

Υπενθυμίζεται τον Δεκέμβριο 2019 η κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία του MQ-9, General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) πραγματοποίησε μια σειρά πτήσεων επίδειξης από την Αεροπορική Βάση της Λάρισας (110 Πτέρυγα Μάχης), παρουσιάζοντας τις δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης του MQ-9 SeaGuardian, καθώς και του συστήματος Ανίχνευσης και Αποφυγής (DAA) που αναπτύχθηκε από την ίδια.

Το MQ-9 Reaper στην Λάρισα, Ελλάδα. Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI)
Το MQ-9 Reaper στην Λάρισα, Ελλάδα. Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI)

Το σύστημα DAA αποτελείται από ένα ραντάρ αέρος-αέρος ενσωματωμένο με Traffic Alert and Collision Avoidance System (TCAS II) και Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B). Το σύστημα DAA επιτρέπει την ασφαλή πτήση ενός MQ-9 στον πολιτικό εναέριο χώρο και μπορεί ακόμη και να ανιχνεύσει εναέρια κυκλοφορία από ιπτάμενα μέσα που δεν μεταδίδουν ενεργά τη θέση τους.

Προετοιμασία του MQ-9 Reaper για την επίδειξη στην Ελλάδα. Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI)
Προετοιμασία του MQ-9 Reaper για την επίδειξη στην Ελλάδα. Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI)

Το MQ-9 Reaper πραγματοποίησε πτήσεις πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Δείτε τα Highlights της επίδειξης στην Ελλάδα στο παρακάτω βίντεο:

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις