Παρασκευή 29/03/2024

Μονεμβασιά: Εξουδετέρωση πυρομαχικών Β’ ΠΠ από την ΔΥΚ

Εξουδετέρωση Πυρομαχικών από Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών της ΔΥΚ στη Μονεμβασιά

Δεύτερη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού στη Μονεμβασία για την εξουδετέρωση αριθμού πυρομαχικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Από 08 έως 23 Απριλίου 2021 έλαβε χώρα στον κόλπο Μονεμβασιάς Λακωνίας η Β΄ φάση της επιχείρησης εξουδετέρωσης πυρομαχικών από Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Η εξουδετέρωση αφορά σε μεγάλο αριθμό βλημάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα οποία ευρίσκονται βυθισμένα πλησίον του λιμενοβραχίονα στο λιμένα της Μονεμβασιάς.

-Διαφήμιση-

Η καταστροφή των βλημάτων περιλαμβάνει την αποκόλληση και ανάσυρση από τον πυθμένα…

Εξουδετέρωση Πυρομαχικών από Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών της ΔΥΚ στη Μονεμβασιά

Τη μεταφορά σε ασφαλές καθορισμένο σημείο…

Και την εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε πολλαπλές φάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η εξουδετέρωση του συνόλου των βλημάτων.

-Διαφήμιση-

Τα βλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο λιμένα της Μονεμβασιάς

Σε απόσταση 40 περίπου μέτρων και σε βάθος 25 περίπου μέτρων υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πυρομαχικών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγγλικής προέλευσης που σχηματίζουν στο βυθό λόφο με ακτίνα περίπου 4 μέτρα και ύψος 4 μέτρα περίπου.

Τα πυρομαχικά είχαν ξεφορτωθεί από πλοίο στην θάλασσα και πιθανόν να συνέβη κατά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από την Μονεμβασία τον Απρίλιο του 1941 μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στελέχη του ΓΕΝ τέτοιο μεγάλο μέγεθος πυρομαχικών δεν έχει εντοπιστεί σε άλλο σημείο του Ελλαδικού χώρου. Το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί είναι περίπου στο 1/10 του μεγέθους αυτών της Μονεμβασίας .

Όλες οι φάσεις της επιχείρησης εκτελούνται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, την Ελληνική Αστυνομία και το Δήμο Μονεμβασιάς.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις