Τετάρτη 24/04/2024

Μητσοτάκης: ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ συμφωνούν για ανταλλαγή BMP-1 με Marder 1A3

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανταλλαγή BMP-1 με Marder 1A3 η οποία θα γίνει σταδιακά.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, ο Πρωθυπουργός είπε όταν συζητήθηκε σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων το θέμα της ανταλλαγής των ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1 που έχει ο Στρατός Ξηράς με το γερμανικής κατασκευής ΤΟΜΑ Marder 1A3, η εισήγηση από αυτά ήταν ομόφωνη και σύμφωνη για την ανταλλαγή.

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης - ΤΟΜΑ BMP-1
Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης – ΤΟΜΑ BMP-1. Φωτογραφία: ΓΕΣ

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι αρχικά η ανταλλαγή θα περιλαμβάνει 20 έως 30 τεθωρακισμένα οχήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανταλλαγή στο σύνολό της θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός είπε:

“Αυτή ήταν μία υπηρεσιακή συζήτηση η οποία γινόταν σε επίπεδο Επιτελείων και πράγματι μου το έθεσε ο κ. Scholz και είπα «βεβαίως από τη στιγμή που συμφωνούν τα επιτελεία μας γιατί να μην προχωρήσουμε σε μία ανταλλαγή, η οποία είναι και ωφέλιμη για τη χώρα στο κάτω-κάτω».

Να σας πω και κάτι; Όταν δώσαμε 90 τέτοια παλιά τεθωρακισμένα στην Αίγυπτο το 2018 -τα δωρίσαμε, δεν μας πλήρωσαν γι΄ αυτά- δε θυμάμαι να σηκώθηκε και καμία φοβερή σκόνη. Αυτή τη στιγμή ανταλλάσουμε έναν μικρό αριθμό, 20 έως 30 τεθωρακισμένα οχήματα, με πολύ πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής. Όταν συζητήθηκε το θέμα σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων η εισήγηση ήταν ομόφωνη.

Και βοηθάμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα, σε μία περιορισμένη κλίμακα -όπως σας είπα δεν θα κάνει τη διαφορά αυτό στην αποτρεπτική μας δυνατότητα- ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας με πιο καινούρια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.”

Η σταδιακή ανταλλαγή και ενσωμάτωση των ΤΟΜΑ Marder 1A3 στον Στρατό Ξηράς γίνεται ώστε αυτά που θα έρχονται στην Ελλάδα να είναι πλήρως επιχειρησιακά με την άφιξή τους. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει δευτερόλεπτο κενού στην Άμυνα της Πατρίδας, κάτι το οποίο τόνισε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω Marder βρίσκονται σε αποθήκες λόγω της μείωσης της δύναμης του γερμανικού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος είχε πει επίσης ότι για να “κλείσει” η συμφωνία της ανταλλαγής θα εξετασθεί και ποιο είναι το συνολικό πακέτο που προσφέρεται.

ΤΟΜΑ Marder 1A3

Το ΤΟΜΑ Marder σχεδιάστηκε για να επιχειρεί με το κύριο άρμα μάχης της Γερμανίας Leopard έχοντας παρόμοιο επίπεδο προστασίας και κινητικότητας.

Η χωρητικότητα του ΤΟΜΑ Marder είναι 10 άτομα, εκ των οποίων τρία μέλη πληρώματος, δύο εκ των οποίων (κυβερνήτης και πυροβολητής) βρίσκονται στον πυργίσκο και ο οδηγός-μηχανικός μπροστά από το κύτος στα αριστερά (στην πορεία της κίνησης).

Το ΤΟΜΑ Marder είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο Rheinmetall Rh-202 διαμετρήματος 20 χιλιοστών, ένα συζυγές πολυβόλο MG3 των 7,62 χιλιοστών και έναν εκτοξευτή κατευθυνόμενου αντιαρματικού πυραύλου MILAN II.

ΤΟΜΑ Marder 1A3 σε υπηρεσία στον Γερμανικό Στρατό
ΤΟΜΑ Marder 1A3 σε υπηρεσία στον Γερμανικό Στρατό

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει Rheinmetall Rh-202 και MG3 καθώς και πυρομαχικά για αυτά. Δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι τα ΤΟΜΑ Marder τα οποία θα παραλάβει η Ελλάδα θα έχουν το αντιαρματικό MILAN. Εάν το έχουν –το οποίο πρέπει να επιδιωχθεί– αυξάνεται κατακόρυφα η συνολική αντιαρματική ισχύ πυρός.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ