Σαφές μήνυμα για την ανάγκη επανεξέτασης του ρόλου των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, σήμερα 7 Μαΐου 2025, κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», ο ΥΕΘΑ Δένδιας, υπερασπίστηκε τη ρύθμιση για την αύξηση του χρόνου βαθμολογικής παραμονής των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), εξηγώντας πως δεν πρόκειται για αυθαίρετη ή πολιτικά ανώδυνη επιλογή, αλλά για αναγκαία διόρθωση που αφορά τη λειτουργικότητα και την ισορροπία του Στρατεύματος.
Ο κ. Δένδιας παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για να καταδείξει την αναντιστοιχία ανάμεσα στους ΕΠΟΠ Στρατιώτες και του ΕΠΟΠ Υπαξιωματικούς λέγοντας ότι σήμερα υπηρετούν 676 Στρατιώτες ΕΠΟΠ και 19.485 Επιλοχίες ΕΠΟΠ.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την αλλαγή της διάρκειας παραμονής στους βαθμούς για τους ΕΠΟΠ δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά στοχεύει στη διόρθωση μιας δομικής ανισορροπίας
“Καταλαβαίνω ότι ο καθένας που τοποθετήθηκε έχει δεχθεί το λιγότερο 10 τηλεφωνήματα. Εγώ δέχτηκα μερικές χιλιάδες τηλεφωνήματα. Δεν θα μπορούσα να αγνοήσω την ανάγκη να αλλάξει αυτό και να μείνω στην παλιά ρύθμιση; Είχαμε λόγο να πάρουμε το πολιτικό κόστος, αυτό το οποίο παίρνουμε με αυτή την διάταξη; Γιατί το κάνουμε; Είμαστε κακοί άνθρωποι και όλοι οι άλλοι σε αυτή την αίθουσα είναι καλοί άνθρωποι; Δεν συμφωνήσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μείνουν 35 χρόνια οι ΕΠΟΠ; Δεν αυξάνουμε τον χρόνο παραμονής τους; Εάν δεν αλλάξουμε τις αποστάσεις χρόνου τι θα συμβεί; Θα σας πω τι θα συμβεί, αυτό που έχει σχεδόν ήδη συμβεί. Ξέρετε πόσοι στρατιώτες ΕΠΟΠ υπηρετούν σήμερα; Θα σας πω εγώ. 676. Θυμίζω ότι στη λέξη ΕΠΟΠ εμπεριέχεται το Ο (σσ όμικρον) που σημαίνει οπλίτης. Έχουμε, λοιπόν, 676 στρατιώτες. Ξέρετε πόσους επιλοχίες έχουμε; 19.485″, είπε και πρόσθεσε:
“Με συγχωρείτε, αυτά όλα αντέχουν σε κριτική; Όλα αυτά που σας περιγράφω σήμερα αντέχουν σε κριτική και δεν χρειάζονται μεταρρύθμιση;”
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ τροποποιείται το Άρθρο 8 (Βαθμοί – Προαγωγές) του Νόμου 2936/2001 (Επαγγελματίες Οπλίτες και άλλες διατάξεις), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αυξάνοντας τα έτη προαγωγής στον επόμενο βαθμό.
Τί ισχύει σήμερα:
–Οι Δεκανείς προάγονται στο βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση πέντε ετών (5) στο βαθμό του Δεκανέα.
–Οι Λοχίες προάγονται στο βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών στο βαθμό του Λοχία.
–Οι Επιλοχίες προάγονται στο βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών στο βαθμό του Επιλοχία.
Τι αναφέρει το Άρθρο 70 του νομοσχέδιου:
–Οι Δεκανείς ΕΠΟΠ προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.
–Οι Λοχίες ΕΠΟΠ προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Λοχία.
–Οι Επιλοχίες ΕΠΟΠ προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Επιλοχία.
Κατά την εφαρμογή του άρθρου 70 για τους Επαγγελματίες Οπλίτες που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, τα όρια παραμονής στον βαθμό του άρθρου 8 του ν. 2936/2001, εφαρμόζονται για την προαγωγή τους στον μεθεπόμενο βαθμό.