Τρίτη 16/04/2024

DEFENDER Europe 21: Ο Υπερασπιστής Ευρώπης

Την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της πολυεθνικής ασκήσεως «DEFENDER Europe 21» (Υπερασπιστής Ευρώπης 21).

Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της πολυεθνικής ασκήσεως «DEFENDER EUROPE 21» (Υπερασπιστής Ευρώπης 21).

Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος  μετά από σχετική πρόσκληση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey Pyatt).

Συμμετείχαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς και ο Αμερικανός Υποστράτηγος Κρίστοφερ Μόχαν (Christofer Mohan) της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων.

Στην DV Day της DEFENDER Europe 21 παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τοπικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

Η άσκηση DEFENDER Europe 21

Η άσκηση DEFENDER Europe 21, θα διεξαχθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου υπό την ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού με Αντικειμενικό Σκοπό την αποτροπή της επιθετικότητος και την οικοδόμηση επιχειρησιακής ετοιμότητος του ΝΑΤΟ με τους Συμμάχους και τους εταίρους του. Στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 26 Χώρες.

Στην Ξάνθη και το Πετροχώρι θα πραγματοποιηθεί η άσκηση ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ / ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21 (IMMEDIATE RESPONSE/CENTAUR 21).

Παναγιωτόπουλος: H Ελλάδα είναι αξιόπιστος, ισχυρός και συνεπής Σύμμαχος

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς διαφαίνονται τα θετικά αποτελέσματα, μετά την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της δυνατότητας ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων, γεγονός που αποδεικνύεται από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την Άσκηση.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκαταστάσεις τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟϊκού Αγωγού καυσίμου.”

Όσον αφορά στην Άσκηση Defender Europe 21 ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι “προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν, ουσιαστικά, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.”

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι υπάρχει κοινή θέληση να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών ενόπλων δυνάμεων και να προωθηθεί, ταυτόχρονα, η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Πατρίδος.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συνέχισε λέγοντας:

Θα ήθελα σήμερα, εκφράζοντας την ικανοποίηση μου για το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, αφενός να αναδείξω την σημαντική συμβολή, δέσμευση και άοκνες προσπάθειες για το αποτέλεσμα αυτό της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Πρέσβη κ.Πάιατ, και αφετέρου την πρόθεσή μας για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Όλοι γνωρίζετε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, γεγονός που προσφέρει αυξημένες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία. Ταυτόχρονα όμως συνοδεύεται από κοινές προκλήσεις ασφάλειας, απειλές και άλλους παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ενότητα.

H Ελλάδα είναι αξιόπιστος, ισχυρός και συνεπής Σύμμαχος και παραμένει διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Επιδιώκουμε πάντοτε συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Σήμερα, με την παρουσία μας σε μια σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα έχει πάντοτε την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Όταν υπάρχει δυνατότητα να μετακινείται αυτός ο όγκος των Στρατευμάτων, αυτών των Συστημάτων, ελικόπτερα, βαριά οχήματα, άρματα μάχης από έλευση πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, φορτοεκφόρτωση, -τεράστια προσπάθεια, τεράστιο εγχείρημα, μεγάλες οι απαιτήσεις- με σύνδεση με την σιδηροδρομική γραμμή προκειμένου να προωθηθούν είτε προς τον οδικό άξονα, είτε προς τα βόρεια με τη δυνατότητα διασύνδεσης, -γιατί δεν είναι μόνο η Εγνατία που συνδέει ανατολή και δύση είναι και οι κάθετοι άξονες που συνδέουν τον νότο με τον βαλκανικό μας Βορρά, την βαλκανική ενδοχώρα και ακόμα πιο μακριά.

Όλα αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά ειδικά η Αλεξανδρούπολη, μπαίνουν πραγματικά πολύ δυναμικά στο χάρτη ως κεντρικά στρατηγικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η σχέση που έχει αναπτυχθεί με τις ΕΔ των ΗΠΑ είναι ισχυρή

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εξαιρετική εκδήλωση και φιλοξενία, επισήμανε τον κομβικό ρόλο και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα μέσω του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της DEFENDER Europe 21 και τόνισε την διαχρονική φιλία των δύο χωρών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μετεξελιχθεί σε ιδιαίτερα στενή σχέση στο πλαίσιο της πρόσφατης αναβάθμισης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)].

Επίσης αναφέρθηκε στις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και στα πολλά και σημαντικά βήματα του τελευταίου έτους με πιο χαρακτηριστικό την ανάπτυξη της 101 Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στην Ευρώπη για την «ATLANTIC RESOLVE 20», όπου και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι υποδομές του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή τους, καθώς και στη μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F-15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα για συνεκπαίδευση με την επωνυμία «EARLY BIRD», παράλληλα με την συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» της «DEFENDER Europe 21».

Εν κατακλείδι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η ισχυρή σχέση που έχει αναπτυχθεί με τις ΕΔ των ΗΠΑ έχει πολλαπλά οφέλη και καθιστά τις δύο χώρες πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ: Αυξανόμενη η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης για την Ελλάδα

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, δήλωσε ότι δεσμεύσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών με την ενημερωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, δείχνουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι χώρες αυτές στέκονται δίπλα-δίπλα και μαζί για την υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως άλλωστε γίνεται τους τελευταίους δύο αιώνες.

Συνέχισε λέγοντας ότι η άσκηση DEFENDER Europe 21 επισημαίνει τη στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης και το κρίσιμο πλεονέκτημα που αντιπροσωπεύει το λιμάνι της καθώς επίσης δεικνύεται η κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο άξονα τριών ηπείρων.

Ο Τζέφρυ Πάιατ τόνισε ότι με την άσκηση DEFENDER Europe 21, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν παρόντες στις περιοχές των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου προκειμένου να αποτρέψουν τους πιθανούς αντιπάλους των συμμάχων τους.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ , αναφέρθηκε επίσης στην επένδυση που έκανε ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη και η EUCOM στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την απομάκρυνση του βυθισμένου βυθοκόρου Όλγα. Η απομάκρυνση του Όλγα βελτίωσε την πρόσβαση, την ευελιξία και την ικανότητα στο λιμάνι, επιτρέποντάς τον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων όπως το ARC Endurance και το Liberty.

ΠΑΜ!!!

Δεν ξέρεις τί είναι τα κουπόνια 100 ευρώ και η έκπτωση 30% στο Temu; Αγόρασες και θέλεις ξανά τα κουπόνια; Θέλεις να αφαιρέσεις το όριο παραγγελίας 25€;

Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις