Πέμπτη 25/04/2024

Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ στη Σύνοδο Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου συμμετείχαν στη Σύνοδο Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Ολοκληρώθηκε χθες 18 Μαΐου 2022 στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Κρατών Μελών (ΚΜ), στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ
Οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Κατά την διάρκεια της Συνόδου, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων συζήτησαν το θεσμικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις συνέπειες του Ρωσικού αναθεωρητισμού για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και πέραν αυτής, καθώς και την απαίτηση και τους τρόπους επείγουσας υλοποίησης των προβλέψεων της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ ώστε αυτή να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας, με έμφαση στην δημιουργία της EU Rapid Deployment Capacity έως το 2025.

Έγινε παράλληλα καταγραφή των απόψεων και επί του εγγράφου ανάλυσης ελλείψεων αμυντικών επενδύσεων στην ΕΕ και καταγραφής εισηγήσεων για συμπλήρωση τους, το οποίο εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια ημέρα (JOIN (2022) 24 Final, Brussels 18.5.22).

Ειδικότερα, αναγνωρίστηκε ότι οι προτάσεις που καταγράφονται θα συνδράμουν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και επενδύσεων, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος, μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και τον κατακερματισμό των διαθέσιμων πόρων.

Επίσης έγινε ανασκόπηση των εκπαιδευτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ σε Αφρική, Βαλκάνια και Μεσόγειο, αντίστοιχα.

Τέλος, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ εξέλεξαν τον νυν Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο της Ολλανδίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ Lieutenant General Michiel Van Der Laan ως τον νέο Director General of the EU Military Staff (DG EUMS) και Director of the Military Planning and Conduct Capability (DIR MPCC), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Vice Admiral Hervé Blejean με την ολοκλήρωση της θητείας του το 2023.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ