Παρασκευή 19/04/2024

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Omicron: Πρωτοφανείς λοιμώξεις σε εμβολιασμένους στη Νότια Αφρική

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι ερευνητές αγωνίζονται να προσδιορίσουν εάν η παραλλαγή που εξαπλώνεται ταχέως στη Νότια Αφρική (Μετάλλαξη Μποτσουάνα, επίσημα Omicron / B.1.1.529 ) αποτελεί απειλή για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID, αναφέρει το nature.com.

«Πετάμε με μεγάλη ταχύτητα», λέει η Penny Moore, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, το εργαστήριο της οποίας μετράει τη δυνατότητα της παραλλαγής να αποφύγει την ανοσία από εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις.

Υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές επαναμολύνσεων και κρουσμάτων σε εμβολιασμένα άτομα, αλλά «σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε», προσθέτει η Μουρ.

«Υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για αυτήν την παραλλαγή», είπε ο Richard Lessells, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κουαζούλου-Νατάλ στο Durban της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το τμήμα υγείας της Νότιας Αφρικής στις 25 Νοεμβρίου. «Το προφίλ της μετάλλαξης μας προκαλεί ανησυχία, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτής της παραλλαγής και τι σημαίνει για την απάντηση στην πανδημία».

Η ομάδα της Μουρ -η οποία παρείχε μερικά από τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την ικανότητα της Beta να αποφύγει την ανοσία- άρχισε να εργάζεται στην B.1.1.529.

Η ομάδα της ελπίζει να έχει τα πρώτα της αποτελέσματα σε δύο εβδομάδες.

«Ένα φλέγον ερώτημα είναι αν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επειδή έχει τόσες πολλές αλλαγές», λέει ο Άρης Κατζουράκης, ο οποίος μελετά την εξέλιξη του ιού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μουρ λέει ότι έχουν αναφερθεί πρωτοφανείς λοιμώξεις στη Νότια Αφρική μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν οποιοδήποτε από τα τρία είδη εμβολίων που χρησιμοποιούνται εκεί, από την Johnson & Johnson, την Pfizer-BioNtech ή την Oxford-AstraZeneca.

Ο Άρης Κατζουράκης λέει ότι οι χώρες όπου η Delta είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη θα πρέπει να προσέχουν για σημάδια του B.1.1.529. «Πρέπει να δούμε τι κάνει αυτός ο ιός όσον αφορά την ανταγωνιστική επιτυχία και αν θα αυξηθεί ο επιπολασμός του».

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ