Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ: Αναγνώριση από Τζο Μπάιντεν

Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ: “Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης”

Ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είναι ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που με ανακοίνωσή του σήμερα 24 Απριλίου αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία.

Ολόκληρη η Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων:

“Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική εποχή και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε το να ξαναγίνει μια τέτοια κτηνωδία. 

Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. 

Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ από την ιστορία και θυμόμαστε για να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. 

Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της αδιαλλαξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. 

Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας αναζητήσουμε τη επούλωση των πληγών και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα.”

Κωνσταντινούπολη και όχι Ινστάμπουλ

Στη δήλωσή του για την Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην Ινστάμπουλ, όπως είναι σήμερα γνωστή η πόλη.

Σημειώνεται ότι η Κωνσταντινούπολη μετονομάστηκε σε Ινστάμπουλ στις 28 Μαρτίου του 1930, οπότε την αναφερόμενη περίοδο (24 Απριλίου 1915), η Πόλη έτσι ήταν γνωστή.

Στη δήλωση επίσης δεν γίνεται καμιά αναφορά στην Τουρκία αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ούτε αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται

Κατά αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εγγράφως την Γενοκτονία αλλά όχι ότι αυτή συντελέστηκε από τους Τούρκους. Το ότι το γνωρίζουν είναι δεδομένο αλλά δεν το αναφέρουν την συγκεκριμένη στιγμή, καθώς τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι/ες όλες τις ειδήσεις.

Σχετικές Ειδήσεις