Τετάρτη 24/04/2024

Το τουρκικό ΥΠΑΜ και η γενοκτονία: Λάθος ή αλλαγή πολιτικής;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

H Λετονία αναγνώρισε και καταδίκασε επίσημα, σήμερα 6 Μαΐου 2021, τη γενοκτονία των Αρμενίων με πλειοψηφία 58 στους 100.

Λετονία: Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Το Κοινοβούλιο της Λετονίας (Saeima, Σάεμα), ενέκρινε δήλωση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων, “που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προς τιμήν της μνήμης όλων των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων και αποτίνοντας φόρο τιμής στους επιζώντες”. 

Αναλυτικά, η δήλωση για την Γενοκτονία των Αρμενίων, εγκρίθηκε με 58 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 7 αποχή.

Λετονία: Αναγνώριση Γενοκτονίας Αρμενίων

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε:

“Απορρίπτουμε και δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση του Κοινοβουλίου της Λετονίας για τη γενοκτονία.”

Η συγκεκριμένη δήλωση, τόσο στην αγγλική όσο και στην τουρκική χρησιμοποιεί την λέξη γενοκτονία (αγγλικά: genocide, τουρκικά: soykırım).

Οι σχετικές αναρτήσεις αποθηκευμένες αντίστοιχα εδώ και εδώ.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε, ούτε στην αγγλική ούτε στην τουρκική, την Αρμενία ή παράγωγα (αρμενική κ.λπ.).

Λάθος ή αλλαγή πολιτικής;

Στην Τουρκία δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου γενοκτονία. Αντί αυτού, για την Γενοκτονία των Αρμενίων χρησιμοποιείται η έκφραση “γεγονότα του 1915″.

Ως εκ τούτου στα σχόλια των αναρτήσεων, Τούρκοι χρήστες απορούν για την χρήση του όρου “γενοκτονία” καθώς και δείχνουν την οργή τους.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη Λετονία και την Γενοκτονία των Αρμενίων, αναφέρει:

“Η απόφαση που έλαβε σήμερα το λετονικό κοινοβούλιο και η αναγνώριση των γεγονότων του 1915 ως «γενοκτονίας» είναι μια άκυρη προσπάθεια να ξαναγράψουμε την ιστορία με πολιτικά κίνητρα. Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα αυτήν την ατυχή και παράνομη απόφαση. Τα κοινοβούλια δεν είναι χώροι για συγγραφή ιστορίας και κρίση.”

Με αυτά τα στοιχεία, εκτιμούμε ότι ο διαχειριστής του λογαριασμού του τουρκικού ΥΠΑΜ που έκανε το συγκεκριμένο tweet, θα έχει κακά ξεμπερδέματα…

Υπενθυμίζεται, ότι στις 24 Απριλίου 2021, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με ανακοίνωσή του αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ