Τετάρτη 24/04/2024

Σαν Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 9 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 δύναμη 6.000 Τούρκων υπό τον Σελή Πασά επιτίθεται κατά της Μονής Σέκου της Μολδοβλαχίας, την οποία υπερασπίζονται οι Γεωργάκης Ολύμπιος και Γιάννης Φαρμάκης με 350 μαχητές. Ο Ολύμπιος, λόγω δυσμενούς εξέλιξης του αγώνα, ανατινάζει την πυριτιδαποθήκη της Μονής και φονεύονται όλοι οι Έλληνες και οι Τούρκοι που βρίσκονταν μέσα στη Μονή.

Το 1941 ιδρύεται στην Αθήνα η Οργάνωση Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ), με ιδρυτικά μέλη τους Ναπολέοντα Ζέρβα, Λεωνίδα Σπάη και Ηλία Σταματόπουλο. Ο ΕΔΕΣ, με Αρχηγό τον Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα και Υπαρχηγό τον Κομνηνό Πυρομάγλου, συγκρότησε από τα μέσα Ιουλίου 1942, στην περιοχή Ηπείρου, τις Ένοπλες Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ) που έδρασαν εναντίον των κατακτητών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής και τις οδηγίες της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το 1943 τμήμα από περίπου δεκαπέντε Γερμανούς που είχε μεταβεί στο χωριό Αετός Τριφυλίας, προσβάλλεται από λόχο του 9ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και εξουδετερώνεται στο σύνολό του. Την ίδια μέρα, οι Γερμανοί εκτελούν σε αντίποινα στην έδρα τους, στο Δώριο Τριφυλίας, δύο Έλληνες αγωνιστές που κρατούσαν υπόδικους και τις επόμενες μέρες καίνε ολοκληρωτικά το χωριό Αετός, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο πέντε ηλικιωμένοι που δεν μπόρεσαν έγκαιρα να διαφύγουν.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ