Σάββατο 04/05/2024

Σαν Σήμερα 8 Νοεμβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου, γιορτή των Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 392 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος θέτει με περιοριστικά μέτρα, εκτός νόμου την ειδωλολατρία. Ο Χριστιανισμός εδραιώνεται ως επίσημη θρησκεία και πνευματική αρχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το 960 μ.Χ. Βυζαντινά στρατεύματα με επικεφαλής τον Λέοντα Φωκά καταλαμβάνουν την πόλη Ανδρασό της Μικράς Ασίας, μετά από μεγάλη νίκη κατά των αραβικών δυνάμεων που σχεδόν αποδεκατίστηκαν.

Το 1912, ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1.000 άνδρες, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, που επέβαιναν στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και σε τρία επίτακτα ατμόπλοια, αποβιβάζονται στις 14:00 στη Μυτιλήνη. Η τουρκική φρουρά 2.000 ανδρών συμπτύχθηκε στο εσωτερικό του νησιού, όπου και υποχρεώθηκε να παραδοθεί στις 8 Δεκεμβρίου 1912, μετά από μάχη στην περιοχή του χωριού Κλαπάδου. Έτσι, ολόκληρη η Λέσβος καθίσταται πλέον ελεύθερη.

Το 1940 αναστέλλονται οι ιταλικές επιθέσεις εναντίον της τοποθεσίας Ελαία – Καλαμά και οι δυνάμεις τους, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες, μεταπίπτουν σε αμυντικό αγώνα.

Το 1943 πραγματοποιείται αποστολή βομβαρδισμού του λιμανιού της Σούδας. Δύο Baltimore της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού, τα οποία απογειώνονται από το αεροδρόμιο Gambut της Λιβύης, παρά τα πυκνά αντιαεροπορικά πυρά, προκαλούν σημαντικές ζημιές σε εχθρικά πλοία.

Το 1948 δυνάμεις του Γ’ Σώματος Στρατού πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του όρους Πάικο, έως τις 28 Νοεμβρίου, και απωθούν τους ενόπλους του “Δημοκρατικού Στρατού” προς το όρος Καϊμακτσαλάν. Την ίδια ημέρα ξεκινά η επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ στην περιοχή βόρεια των Σερρών, η οποία ολοκληρώνεται στις 25 Νοεμβρίου με σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Επίσης, σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου 1948 ισχυρή δύναμη ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται στις Φέρρες του Έβρου και παρά την αντίσταση που συνάντησε εισβάλλει στην κωμόπολη και προβαίνει σε εκτελέσεις κατοίκων και κάθε είδους καταστροφές.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ