Σαν Σήμερα 8 Αυγούστου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Ημερομηνία:

- Διαφήμιση -

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 8 Αυγούστου.

Εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων – ΣΝΔ σαν σήμερα 8 Αυγούστου 1884 με δωρεά του Παντελή Βασσάνη. Ο κανονισμός λειτουργίας της Σχολής καταρτίστηκε από τον Πλωτάρχη Ηλία Κανελλόπουλο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει εθελοντικά σώματα στην Κρήτη, σαν σήμερα το 1986 για να ενισχύσει τον επαναστατικό αγώνα.

Το πλήρωμα αεροσκάφους De Havilland D.H. 9 (Ναυτική Αεροπορία) σαν σήμερα το 1921, εντοπίζει, βομβαρδίζει και διαλύει εχθρική φάλαγγα ιππικού κοντά στο Τουμλού Μπουνάρ. Η φάλαγγα αυτή κατέστρεφε τις σιδηροδρομικές γραμμές και τις σήραγγες, με σκοπό να αποκόψει τις συγκοινωνίες της Στρατιάς.

- Διαφήμιση -

Ελληνικό αεροσκάφος Breguet 14 της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1922, δέχεται διπλή επίθεση τουρκικού αεροσκάφους. Τελικά, το εχθρικό αεροσκάφος συντρίβεται μετά τις εύστοχες βολές του ελληνικού, που προσγειώνεται στο Ακ Εϋρέν. Ο χειριστής Ανθυπολοχαγός Δ. Μίχου κατορθώνει να προσγειώσει το φλεγόμενο αεροσκάφος με σβησμένη μηχανή αφού πρώτα καταρρίπτει το εχθρικό.

Συνέρχεται το Συνέδριο της Μεμόραχης, σαν σήμερα 8 Αυγούστου 1943, στο οποίο παίρνουν μέρος 84 αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, όπου λαμβάνεται ομόφωνα απόφαση για τη συγκρότηση οργάνωσης αντίστασης με απώτερο σκοπό την ένωση με την Ελλάδα.

Στην περιοχή Τυλληρίας, ενώ ετοιμαζόταν σαν σήμερα 8 Αυγούστου 1964 η τελική επίθεση κατά του τουρκικού θυλάκου των Κοκκίνων για οριστική εξουδετέρωση του προγεφυρώματος, η Τουρκική Αεροπορία στις 16:20, με ανηλεείς βομβαρδισμούς και πολυβολισμούς καθήλωσε τους επιτιθέμενους. Κατέστρεψε επίσης την ακταιωρό «Φαέθων» στον κόλπο της Μόρφου, ενώ η εμπλοκή της Τουρκίας γινόταν εμφανέστερη με την παρουσία αντιτορπιλικών πλησίον της ακτής των Κοκκίνων, δημιουργώντας φόβους για πιθανή τουρκική απόβαση.

- Διαφήμιση -

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ

❯ Διαβάστε επίσης
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -