Πέμπτη 25/04/2024

Σαν Σήμερα 7 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 7 Ιανουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1918 ο Πλωτάρχης Αριστείδης Μωραϊτίνης της Ναυτικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια των επιδρομών εναντίον του γερμανικού θωρηκτού Γκαίμπεν (Goëben) το οποίο ανήκε στον Οθωμανικό Στόλο, στα στενά των Δαρδανελίων, εμπλέκεται σε αερομαχία με γερμανικά καταδιωκτικά και καταρρίπτει δύο από αυτά. Στη συνέχεια ο Μωραϊτίνης αναγκάζεται, λόγω εξάντλησης των καυσίμων, να επιστρέψει στη βάση του (Ίμβρος), αλλά αμέσως μετά σπεύδει και πάλι στο πεδίο της μάχης, καταρρίπτοντας ένα ακόμη γερμανικό αεροπλάνο.

Το 1919 τα πρώτα ελληνικά τμήματα (34ο Σύνταγμα Πεζικού) αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας. Η Ελλάδα είχε αποδεχτεί την πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζωρζ Κλεμανσώ (George Clémanceau) να συμμετάσχει με το Α’ Σώμα Στρατού (II-ΧΙΙΙ Μεραρχίες Πεζικού και 534 Μοίρα Αεροπλάνων) και με μοίρα πολεμικών πλοίων στην εκστρατεία στη Νότια Ρωσία, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Συμμάχων στις εθνικές ελληνικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Θράκη και στη Μ. Ασία (Σμύρνη).

Το 1947 περίπου 800 ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού” από το Αρχηγείο Έβρου, περικύκλωσαν το χωριό Κυριακή Διδυμοτείχου και μετά από αιφνιδιαστική επίθεση διέλυσαν τη διλοχία του 552 Τάγματος Πεζικού. Οι απώλειες ήταν βαρύτατες και από τις δύο πλευρές.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ