Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 5 Αυγούστου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1425 λαμβάνει χώρα αποβίβαση δυνάμεων των Μαμελούκων στην Αμμόχωστο (δεύτερη εισβολή). Ακολούθησαν λεηλασίες, αρπαγές και αιχμαλωσίες μεγαλύτερης έκτασης συγκριτικά με την πρώτη τους εισβολή.

Το 1463 ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις υπό τον Μπερτόλντο ντ’ Εστέ εξορμούν από το Ναύπλιο και ανακαταλαμβάνουν με ευκολία το Άργος και το Φρούριό του (Λάρισα), ενώ βενετικός στόλος ρίχνει άγκυρα στις Κεχριές.

Το 1824 ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί φρεγάτα του Οθωμανικού Στόλου που επιστρέφει στη Σάμο.

Το 1909 διαλύεται η «Πανελλήνια Οργάνωση» για να δημιουργηθεί κλίμα ύφεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1908 και συνέχισε τον Μακεδονικό Αγώνα με ειρηνικά μέσα, μετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση.

-Διαφήμιση-

Το 1921 δύο αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας απογειώνονται από το Αφιόν Καραχισάρ και φθάνοντας πάνω από το τζαμί του Τσιφούτ Κασαμπά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διανυκτέρευε σύνταγμα τουρκικού ιππικού, εξαπολύουν επίθεση από ύψος 400 μέτρων, με σοβαρές απώλειες για τον αντίπαλο.

Το βράδυ της 5ης Αυγούστου 1964, τμήματα της Εθνικής Φρουράς καταλαμβάνουν το ύψωμα Ακόνι, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από τους Σουηδούς ειρηνευτές, που είχαν βρεθεί εν μέσω δυο πυρών. Οι Τούρκοι, όταν το αντιλήφθηκαν το πρωί της επόμενης, άρχισαν να βάλλουν εναντίον των εθνοφρουρών. Η κατάσταση ήταν τέτοια, που είτε η Εθνική Φρουρά θα εγκατέλειπε τις θέσεις της, επιτρέποντας έτσι την προώθηση των Τούρκων ή διαφορετικά, επιβαλλόταν η κατάληψη του Λωρόβουνου που ήταν το ψηλότερο σημείο της περιοχής.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις