Σαν Σήμερα 5 Αυγούστου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Ημερομηνία:

- Διαφήμιση -

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Αυγούστου.

Αποβίβαση δυνάμεων των Μαμελούκων το 1425 στην Αμμόχωστο (δεύτερη εισβολή). Ακολούθησαν λεηλασίες, αρπαγές και αιχμαλωσίες μεγαλύτερης έκτασης συγκριτικά με την πρώτη τους εισβολή.

Ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις υπό τον Μπερτόλντο ντ’ Εστέ εξορμούν το 1463 από το Ναύπλιο και ανακαταλαμβάνουν με ευκολία το Άργος και το Φρούριό του (Λάρισα), ενώ βενετικός στόλος ρίχνει άγκυρα στις Κεχριές.

Ο Οθωμανικός Στόλος επιστρέφει στη Σάμο το 1824 και ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί εχθρική φρεγάτα.

- Διαφήμιση -

Διαλύεται η «Πανελλήνια Οργάνωση» σαν σήμερα 5 Αυγούστου 1909 για να δημιουργηθεί κλίμα ύφεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1908 και συνέχισε τον Μακεδονικό Αγώνα με ειρηνικά μέσα, μετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση.

Δύο αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας απογειώνονται σαν σήμερα 5 Αυγούστου 1921 από το Αφιόν Καραχισάρ και φθάνοντας πάνω από το τζαμί του Τσιφούτ Κασαμπά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διανυκτέρευε σύνταγμα τουρκικού ιππικού, εξαπολύουν επίθεση από ύψος 400 μέτρων, με σοβαρές απώλειες για τον αντίπαλο.

Το βράδυ της 5ης Αυγούστου 1964, τμήματα της Εθνικής Φρουράς καταλαμβάνουν το ύψωμα Ακόνι, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από τους Σουηδούς ειρηνευτές, που είχαν βρεθεί εν μέσω δυο πυρών. Οι Τούρκοι, όταν το αντιλήφθηκαν το πρωί της επόμενης, άρχισαν να βάλλουν εναντίον των εθνοφρουρών. Η κατάσταση ήταν τέτοια, που είτε η Εθνική Φρουρά θα εγκατέλειπε τις θέσεις της, επιτρέποντας έτσι την προώθηση των Τούρκων ή διαφορετικά, επιβαλλόταν η κατάληψη του Λωρόβουνου που ήταν το ψηλότερο σημείο της περιοχής.

- Διαφήμιση -

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ

❯ Διαβάστε επίσης
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -