Σάββατο 27/04/2024

Σαν Σήμερα 4 Νοεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 δύναμη 1.000 Ελλήνων υπό τον Κτενά αρχίζει νέα πολιορκία της Ακρόπολης μετά από αιφνιδιαστική είσοδο τη νύχτα της προηγουμένης. Οι Οθωμανοί πρόλαβαν να κλειστούν μέσα στον Ιερό Βράχο.

Σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου 1912 λαμβάνει χώρα η απελευθέρωση της Ικαρίας από το αντιτορπιλικό «Θύελλα». Ο ελληνικός πληθυσμός είχε επαναστατήσει και εκδίωξε την τούρκικη φρουρά από το νησί, ήδη από τις 17 Ιουλίου 1912.

Το 1912 ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις με ορεινή πυροβολαρχία, υπό τον Μεχμέτ Πασά, προσβάλλουν τη Σιάτιστα. Τα ελληνικά τμήματα που βρίσκονταν μέσα στη Σιάτιστα, αποκρούουν τους Οθωμανούς και διασώζουν την πόλη και τα 30.000 γυναικόπαιδα της περιοχής, τα οποία είχαν καταφύγει εκεί για ασφάλεια.

Το 1940 κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο:

  • Ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Μέτσοβο, τον άξονα Κέρκυρα – Πρέβεζα – Πάτρα, πολλές γέφυρες του οδικού δικτύου της χώρας, τον Πειραιά, τον Βόλο και άλλες περιοχές.
  • Από την 23η Μοίρα Διώξεως καταρρίπτονται σε αερομαχία τρία ιταλικά αεροσκάφη.
  • Το 1o Σύνταγμα Ιππικού πιέζεται από ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις και δέχεται επίθεση εχθρικών βομβαρδιστικών.
  • Τρία Breguet 19 της 2ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας και του 3/2 Σμήνους Στρατιωτικής Συνεργασίας πλήττουν από χαμηλό ύψος καίρια τους Ιταλούς αλπινιστές στην περιοχή. Σε αερομαχία με ιταλικά καταδιωκτικά καταρρίπτεται ένα ελληνικό.

Επίσης, πολύτιμες αποδεικνύονται οι πληροφορίες από αναγνώριση της 21ης Μοίρας Διώξεως. Η ξύλινη γέφυρα του Αώου ποταμού είχε ανατιναχθεί και σημαντικά τμήματα του εχθρού αποκόπηκαν στην κατεστραμμένη γέφυρα, καθώς δεν πρόλαβαν να περάσουν το ποτάμι. Έτσι, την επομένη, οι πρώτοι Ιταλοί αιχμάλωτοι οδηγούνται στην Αθήνα.

Ολοκληρώνεται σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου 1944 η εκκένωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μήλο και στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης μέχρι τον Μάιο του 1945.

Σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου 1947 λαμβάνει χώρα αποτυχημένη επίθεση ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” εναντίον της Άμφισσας.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ