Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 31 Μαρτίου

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 31 Μαρτίου.

Το 1821 κατά την Ελληνική Επανάσταση:

-Διαφήμιση-
  • Οθωμανικές δυνάμεις, που είχαν νικηθεί από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στη γέφυρα του Αλφειού ποταμού κοντά στην Καρύταινα, αφού ενισχύθηκαν από δύναμη 2.500 ομοεθνών τους, καταλαμβάνουν και πυρπολούν το χωριό Σάλεσι.
  • Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά τριήμερη πολιορκία, επιτίθεται και καταλαμβάνει το φρούριο «Ώρα» της Λιβαδειάς, αναγκάζοντας τον Οθωμανό Διοικητή της πόλεως Χασάν Αγά, να παραδώσει την πόλη στους Έλληνες.
  • Επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών, ο οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος, με εντολή του Αθανασίου Διάκου, απελευθερώνει την Αταλάντη Λοκρίδας από τους Οθωμανούς.
  • Μετά από ψευδή διάδοση για κήρυξη Ρωσοτουρκικού Πολέμου, λόγω της Ελληνικής Επαναστάσεως, ο οθωμανικός όχλος προβαίνει σε άγριες σφαγές των Ελλήνων της Σμύρνης.

Το 1917 κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης του Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος, με αεροπλάνο Henry Farman H.F. 27, πραγματοποιεί σφοδρή νυχτερινή επιδρομή εναντίον του αεροδρομίου Ζέρεβιτς, κύριο ορμητήριο της Γερμανοβουλγαρικής Αεροπορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πυρπολεί το υπόστεγο των αεροπλάνων. Στη συνέχεια βομβαρδίζει τον σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας.

Σαν σήμερα 31 Μαρτίου 1957 με διαταγή του Γεώργιου Γρίβα (Διγενή) κηρύσσεται αναστολή των επιχειρήσεων της ΕΟΚΑ.

Η Επιχείρηση CONCORDIA αναλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (με μέσα και διευκολύνσεις του ΝΑΤΟ) στην ΠΓΔΜ στις 31 Μαρτίου 2003 και αποτελεί συνέχεια των Επιχειρήσεων AMBER FOX και ALLIED HARMONY. Ο στόχος της Επιχείρησης ήταν να συμβάλει σε ένα σταθερά ασφαλές περιβάλλον και να επιτρέψει στην Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εφαρμόσει τη συμφωνία-πλαίσιο της Οχρίδας του Αυγούστου 2001. Η χώρα μας συμμετείχε στην Επιχείρηση με τη διάθεση στελεχών, μέσων και δυνάμεων. Η Επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2003 και αντικαταστάθηκε από Αστυνομική Δύναμη της Ε.Ε.

Ασκώντας τον επιδιαιτητικό του ρόλο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρουσίασε στις 29 Μαρτίου 2004 το 4ο Σχέδιο Ανάν. Μετά τις αντιδράσεις των δύο μερών παρουσιάζει στις 31 Μαρτίου 2004 το 5ο και τελικό του Σχέδιο, το οποίο, όπως συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη, θα παραπεμπόταν σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου 2004 για έγκριση ή απόρριψη. Σε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα, απορρίφθηκε στην ελεύθερη Κύπρο ποσοστό 75,83% (ήτοι 313.704 άτομα) καθώς μόνο 24,17% (99.976) το υπερψήφισε. Στα Κατεχόμενα υπέρ τάχθηκε το 64,91% (77.646 άτομα) και κατά το 35,09% (41.973).

-Διαφήμιση-

Ιστορικής σημασίας η ήταν το διάγγελμα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου δυο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις