Πέμπτη 25/04/2024

Σαν Σήμερα 29 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 ο Χουρσίτ Πασάς καταστρέφει τους Καλαρρύτες και το Συρράκο Ηπείρου. Οι κάτοικοι διασκορπίζονται στις γειτονικές περιοχές και ο αρχηγός Ιωάννης Κωλέττης με τους προκρίτους καταφεύγουν στο Μεσολόγγι.

Το 1878 υπογράφθηκε στο Βερολίνο συνθήκη από αντιπροσώπους της Αγγλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Τουρκίας. Με αυτήν ανατράπηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του ίδιου έτους, με την οποία προβλεπόταν η δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας, μέχρι τον Όλυμπο και τις ακτές του βορείου Αιγαίου, εκτός από τη Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική. Το νέο κράτος που επρόκειτο να δημιουργηθεί θα περιλάμβανε τις περιοχές ανάμεσα στο Δούναβη – Αίμο και τον Εύξεινο Πόντο με ιδιόμορφο πολιτειακό καθεστώς.

Το 1913 Οι Βούλγαροι, πριν εγκαταλείψουν την πόλη της Δράμας, προβαίνουν σε λεηλασίες και βανδαλισμούς. Έκαψαν την κωμόπολη οΔοξάτο της Δράμας και έσφαξαν περισσότερους από 3.000 κατοίκους, κυρίως γυναικόπαιδα.

Το 1921 καταλαμβάνεται το Αφιόν Καραχισάρ από την IV Μεραρχία Πεζικού (του Νότιου Συγκροτήματος Μεραρχιών), μετά από σκληρό αγώνα. Κοντά στην επιχείρηση αυτή η Ναυτική Αεροπορία πραγματοποιεί περιπολίες, αναγνωρίσεις και βομβαρδισμούς στόχων, με απώλεια ενός αεροσκάφους. Η Ελληνική Αεροπορία, υποστηρίζοντας τη γενική εξόρμηση του Στρατού, πραγματοποιεί ομαδικό βομβαρδισμό του Αφιόν Καραχισάρ. Έξι αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας απογειώνονται από το αεροδρόμιο του Ουσάκ και βομβαρδίζουν με επιτυχία τον σιδηροδρομικό σταθμό και εργοστάσια.

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου 1953 απονεμήθηκε το Μετάλλιο Αέρος (Air Medal) στα πληρώματα των αεροσκαφών C-47 Dakota, στις εγκαταστάσεις του 13ου Σμήνους Μεταφορών στο αεροδρόμιο Κ-16 (Σεούλ), κατά τις επιχειρήσεις στην Κορέα.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ