Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 27 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1913 Επιλαρχία Ιππικού, αφού διέβη τον Στρυμόνα ποταμό, μαζί με την VΙ Μεραρχία από τον πόρο του χωριού Αγριόλευκα, κατευθύνεται προς το Σιδηρόκαστρο, το οποίο και απελευθερώνει. Οι Βούλγαροι πριν υποχωρήσουν από το Σιδηρόκαστρο λεηλάτησαν την πόλη και θανάτωσαν μαρτυρικά τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο και 100 προκρίτους.

Αρχίζουν το 1921 οι επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, από τη Στρατιά Μικράς Ασίας, με σκοπό την κύκλωση και συντριβή του κεμαλικού στρατού, που αμυνόταν στην περιοχή Δορύλαιο – Κιουτάχεια – Αφιόν Καραχισάρ.

Το 1942 πραγματοποιείται στο Στρατηγείο του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος Ροδεσίας σύσκεψη Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων, κατά τη διάρκεια της οποίας τίθενται οι βάσεις συμφωνίας για την εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας στη χώρα αυτή. Η συγκρότηση του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Τμήματος Νότιας Ροδεσίας, (EETNΡ) για χειριστές ήταν μία από τις σημαντικότερες πράξεις της ανασυγκρότησης της Ελληνικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή, καθώς εξασφαλίστηκε η παραγωγή αξιόμαχων στελεχών για τις Ελληνικές Πολεμικές Μοίρες.

Το 1947 ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης ΚΟΡΑΞ, από δυνάμεις του Β’ Σώματος Στρατού κατά του “Δημοκρατικού Στρατού”, στην περιοχή Πίνδου – Γράμμου – Ζαγορίου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3 Αυγούστου με σοβαρές απώλειες και για τις δυο πλευρές.

Σαν σήμερα 27 Ιουνίου 1948 δυνάμεις του Α’ Σώματος Στρατού αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή Βάλτου Αμφιλοχίας, με σπουδαιότερο γεγονός την προσβολή της Αμφιλοχίας στις 30 Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις διαρκούν μέχρι τις 2 Ιουλίου και καταλήγουν στην απώθηση του “Δημοκρατικού Στρατού” με βαριές απώλειες.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ