Τρίτη 23/04/2024

Σαν Σήμερα 27 Αυγούστου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 479 π.Χ. ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Λεωτυχίδη, προσβάλλει τον Περσικό Στόλο στη Μυκάλη. Οι Πέρσες, υπό τον Τιγράνη, για να αποφύγουν τη Ναυμαχία αποβιβάζονται στην ξηρά, όπου επακολουθεί σκληρή μάχη στη διάρκεια της οποίας υφίστανται μεγάλη καταστροφή, φονεύονται οι στρατηγοί τους και πυρπολείται ολόκληρος ο στόλος τους. Οι Έλληνες με τη νίκη αυτή ελευθερώνουν την Ιωνία από το ζυγό των Περσών και θέτουν υπό την προστασία και συμμαχία τους τα απέναντι της Ιωνίας νησιά του Αιγαίου.

Το 479 π.Χ. ο Παυσανίας, επικεφαλής σπαρτιατικών, αθηναϊκών και λοιπών ελληνικών δυνάμεων κατανικά στις Πλαταιές τους Πέρσες υπό τον Μαρδόνιο. Η καταστροφή των Περσών ήταν πολύ μεγάλη, ενώ σκοτώθηκε και ο Μαρδόνιος.

Το 1823 δύναμη περίπου 500 αγωνιστών, υπό τον Δημήτριο Λέκκα, αποκρούει ισάριθμους Τούρκους ιππείς που κατευθύνονταν από τη Θήβα στην Αθήνα και κρατά ελεύθερη την Αττική.

Το 1826 ισχυρές τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις, υπό τον Ιμπραήμ, επιτίθενται εναντίον του χωριού Μανιάκοβα της Μάνης, το οποίο υπερασπίζονται 300 Έλληνες υπό τους Παναγιώτη Κοσονάκο και Γεωργάκη Μαυρομιχάλη. Τους τελευταίους ενίσχυσε ο Ηλίας Κατσάκος με 300 άνδρες. Στη μάχη που έγινε οι Έλληνες νίκησαν τους Αιγυπτίους και τους καταδίωξαν μέχρι το χωριό Πασαβά.

Το 1906 φονεύεται ο πρόμαχος των Κορεστίων, κατά των κομιτατζήδων, Παπασταύρος Τσάμης, κοντά στα Καλύβια του Λάκκου, δυτικά από το ύψωμα Βίγλα Λούτζα του όρους Βίτσι

Το 1922 τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη τις πρωινές ώρες σαν σήμερα 27 Αυγούστου. Στις 11:00, περίπου, τμήμα 400 ατάκτων ιππέων υπό τον Κίορ Μπεχλιβάν εισέρχεται στη Σμύρνη, ενώ τις εσπερινές ώρες εισέρχεται και ισχυρό τμήμα τουρκικού πεζικού. Με την είσοδο των Τούρκων στην πόλη αρχίζουν οι διωγμοί των Ελλήνων και Αρμενίων πολιτών, στην αρχή σποραδικοί και στη συνέχεια ομαδικοί και άγριοι. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος.

Το 1958 Άγγλοι στρατιώτες, κατόπιν προδοσίας, περικύκλωσαν το σπίτι του τομεάρχη της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Περίδη και του ζήτησαν να παραδοθεί. Ο ίδιος αρνήθηκε, απαντώντας με πυροβολισμούς. Οι Άγγλοι ανταπέδωσαν τα πυρά από τα οποία ο Περίδης έπεσε νεκρός.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ