Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 26 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1687 κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Βενετούς βομβαρδίζεται ο Παρθενώνας με αποτέλεσμα να εκραγεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές. Το μνημείο που άντεξε στη φθορά του χρόνου, καταστρέφεται από τους εκπροσώπους της Δύσης.

Το 1821 παραδίδεται στους Έλληνες η τουρκική φρουρά της Μεγάλης Τάπιας της Τριπολιτσάς. Έτσι, εξέλιπε η τελευταία τουρκική αντίσταση και έγινε η ολοκληρωτική κατάληψη της πόλης.

Το 1912 ανακαλούνται από τη Γαλλία οι εκπαιδευόμενοι στη Σχολή Henry Farman αξιωματικοί αεροπόροι, Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος, Υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης, Υπίλαρχος Πανούτσος Νοταράς και Ανθυπίλαρχος Χρήστος Αδαμίδης, προκειμένου να οργανώσουν την πρώτη Αεροπορική Μονάδα, τον Λόχο Αεροπορίας, μετέπειτα Λόχο Αεροπόρων.

Το 1916 εγκαθιδρύεται στη Θεσσαλονίκη προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τα δύο άλλα μέλη της Τριανδρίας (Στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή και Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη). Περιλαμβάνει μέλη και από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, που είχε συγκροτηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο 1915.

-Διαφήμιση-

Με βάση τα στρατιωτικά τμήματα που προσχώρησαν στο κίνημα Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη (20 Αυγούστου 1916) και με στρατολογία ανδρών από τη Μακεδονία και τα νησιά, η κυβέρνηση επιδόθηκε, με την ενίσχυση των Συμμάχων, στην ταχεία οργάνωση ισχυρού στρατού, με άμεσο σκοπό να πολεμήσει εναντίον των Βουλγάρων και των Κεντρικών Δυνάμεων που ήδη κατείχαν μεγάλα τμήματα του εθνικού εδάφους (Ανατολική Μακεδονία – Ρούπελ).

Το 1943 το αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα” βυθίζεται στο Λακί της Λέρου από εχθρικό σμήνος αεροσκαφών. Βρίσκουν τον θάνατο ο Κυβερνήτης Γεώργιος Μπλέσσας και ο Ύπαρχος Μιχαήλ Γρηγορόπουλος.

Το 1944 υπογράφεται το “Σύμφωνο της Καζέρτας“. Συνέρχονται σε σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αρχιστρατήγου των Συμμαχικών Δυνάμεων Μεσογείου Γουίλσον (Wilson), ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου, ο Βρετανός υπουργός Μακ Μίλαν (Andrew Mc Millan) και οι αρχηγοί των ανταρτικών δυνάμεων Στρατηγοί Ναπολέων Ζέρβας και Στέφανος Σαράφης. Υπέγραψαν συμφωνία, γνωστή ως «Σύμφωνο της Καζέρτας», σύμφωνα με την οποία όλες οι τακτικές και ανταρτικές ελληνικές δυνάμεις τέθηκαν υπό τις διαταγές του Βρετανού Στρατηγού Σκόμπυ και οι αρχηγοί των ανταρτικών ομάδων υπόσχονταν ότι θα απαγορεύσουν κάθε απόπειρα κατάληψης της Αρχής από τις δυνάμεις τους, ενώ αναμενόταν η απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το 1958 λαμβάνει χώρα ανεπιτυχής απόπειρα εκτέλεσης του Κέντριου (Douglas Kendrew), αρχηγού των αγγλικών στρατευμάτων στην Κύπρο και υπεύθυνου για τις επιχειρήσεις κατά της ΕΟΚΑ.

Η Επιχείρηση AMBER FOX (26 Σεπτεμβρίου 2001 – 15 Δεκεμβρίου 2002) είχε σκοπό την προστασία Διεθνών Παρατηρητών που είχαν σαν αποστολή τον έλεγχο της εφαρμογής του Σχεδίου Ειρήνης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η Ελλάδα συμμετείχε με τη διάθεση 28 στελεχών, με τρία οχήματα μεταφοράς και ένα ασθενοφόρο. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ συνεχίστηκε με την Επιχείρηση ALLIED HARMONY (16 Δεκεμβρίου 2001–31 Μαρτίου 2003) με αποστολή, εκτός από την προστασία των Διεθνών Παρατηρητών, την υποβοήθηση της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε θέματα ασφαλείας με συμβουλευτικά τμήματα.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις