Παρασκευή 19/04/2024

Σαν Σήμερα 26 Νοεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1912 εθελοντές Έλληνες Ερυθροχίτωνες με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ρώμα καταλαμβάνουν μετά από σκληρή μάχη με τους Οθωμανούς το Όρος Δρίσκος (Ιωαννίνων)

Το 1943 ανταρτικές δυνάμεις πεζικού και ιππικού του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) αποκρούουν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή Νεράιδας και αεροδρομίου Νευροπόλεως στη Θεσσαλία και τις υποχρεώνουν να συμπτυχθούν στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με σοβαρές απώλειες. Η σύγκρουση διήρκεσε μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Οι απώλειες των ανταρτών ανήλθαν σε 25 νεκρούς και υπερδιπλάσιους τραυματίες.

Το 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν 118 Έλληνες ομήρους στο Μονοδένδρι της Λακωνίας. Μεταξύ των ομήρων ήταν ο γιατρός Νίκος Καρβούνης, ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση των Γερμανών να φύγει και τελικά εκτελέστηκε, αφού στάθηκε μόνος του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Το 1946 δύναμη 500 ενόπλων ανταρτών επιτίθεται στο χωριό Μάνδαλο, όπου είχε την έδρα του ο 8ος Λόχος Κυνηγών Χωροφυλακής. Παρά την αντίστασή του, οι επιτιθέμενοι εισβάλλουν στο χωριό, όπου προβαίνουν σε λεηλασίες, σφαγές και εμπρησμούς.

Το 1955 ο κυβερνήτης της Κύπρου Τζον Χάρτινγκ, για να αντιμετωπίσει τη δράση της ΕΟΚΑ, κηρύσσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε έκτακτη έκδοση της επίσημης Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύει τους κανονισμούς που είχε ετοιμάσει.

Το 1957 αγωνιστές που εργάζονταν στη βάση Ακρωτηρίου με την καθοδήγηση του μαθητή της Ε’ τάξης του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, Πανίκου Σωτηρίου, επιφέρουν τεράστιες ζημιές στην αεροπορική βάση και κυρίως πλήττουν το γόητρο των Βρετανών, αφού η οργάνωση μπορούσε να εισδύει και μέσα στις αγγλικές βάσεις.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ