Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 26 Μαΐου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Μαΐου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 οι Υδραίοι αποστέλλουν έγγραφο στον Εμμανουήλ Τομπάζη, με το οποίο τον διορίζουν Αρχιναύαρχο του Στόλου για τον αγώνα κατά των Τούρκων.

Το 1919 αρχίζει η αντικατάσταση των ελληνικών μονάδων του εκστρατευτικού σώματος στη Μεσημβρινή Ρωσία, από ρουμανικά στρατεύματα.

Το 1941 δύο λόχοι του 5ου Ελληνικού Συντάγματος επιτίθενται και καταλαμβάνουν το χωριό Εσταυρωμένος Ρεθύμνου. Συλλαμβάνονται περίπου 100 Γερμανοί αιχμάλωτοι.

Το 1941 στις 09.30, ο Στρατηγός Μπέρναρντ Φρέιμπεργκ (General Bernard Freyberg) διοικητής των ελληνοβρετανικών δυνάμεων Κρήτης (Creforce), μετά τη δυσμενή εξέλιξη του αγώνα και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα τμήματά του, ζητάει έγκριση εκκένωσης του νησιού. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις απογευματινές ώρες το χωριό Μουρνιές Χανίων. Τις νυχτερινές ώρες οι συμμαχικές δυνάμεις ενισχύονται με δύο τάγματα καταδρομών.

Το 1947 ισχυρές δυνάμεις ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλουν ταυτόχρονα την Κατερίνη, το Λιτόχωρο και την Καρίτσα της Πιερίας.

Το 1949 ομάδα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” στρατολογεί βίαια 21 ιδιώτες στον Τετράλοφο Κοζάνης. Τμήματα του Εθνικού Στρατού κατορθώνουν να απελευθερώσουν πέντε από αυτούς.

Σαν σήμερα 26 Μαΐου 1951 ένα από τα αεροσκάφη C-47 Dakota του 13ου Σμήνους Μεταφορών στην Κορέα με πλήρωμα τους Ανθυποσμηναγούς Βάμβουκα Αναστάσιο και Μάμαλη Νικόλαο, τον Αρχισμηνία Αρτσίτα Ανδρέα και τον Υποσμηνία Οικονομόπουλο Σπυρίδωνα (και έναν επιβάτη), κατά τη διάρκεια δρομολογίου συνετρίβη στην πλαγιά λόφου. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν θέσει εκτός λειτουργίας τη ραδιοπυξίδα του αεροσκάφους με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του, λόγω και της χαμηλής νέφωσης, και το θάνατο των επιβαινόντων, παρά τις προσπάθειες του κυβερνήτη Ανθυποσμηναγού Βάμβουκα να εκτελέσει πτήση όψεως.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ