Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 26 Ιουλίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 811 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Α’ κυριεύει την Πλεύνα της Βουλγαρίας, όπου ήταν το στρατόπεδο του Κρούμου.

Το 1570 αρχίζει η πολιορκία της Λευκωσίας από τους Τούρκους, που κράτησε περίπου επτά εβδομάδες, πριν οι απώλειες και η έλλειψη εφοδίων αποδυναμώσουν τους 10.000 πολιορκουμένους, με αποτέλεσμα στις 9 Σεπτεμβρίου οι Οθωμανοί να κυριεύσουν την πόλη και να επιδοθούν σε άγριες σφαγές και λεηλασίες.

Το 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.500 μαχητές και με τη βοήθεια του Νικηταρά (Νικήτας Σταματελόπουλος) και των Φλεσσαίων κατατροπώνουν τη Στρατιά του Δράμαλη Μαχμούτ Πασά (24.000 – 30.000 άνδρες), ενώ περνούσε από τα στενά των Δερβενακίων κατά την επιστροφή της από το Άργος στην Κόρινθο. Η περιφανής αυτή νίκη των Ελλήνων πέτυχε χάρη στο σχέδιο του Κολοκοτρώνη, ενώ η πανωλεθρία του Δράμαλη έσωσε την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ο Δράμαλης επέστρεψε την ίδια ημέρα στην Τίρυνθα, αφού άφησε στο πεδίο της μάχης 2.500 – 3.000 νεκρούς και τραυματίες και πολλά υλικά και εφόδια.

Το 1948 ξεκινούν οι επιθετικές ενέργειες της VIII Μεραρχίας για την κατάληψη του υψώματος Κλέφτης στην περιοχή της Κόνιτσας. Μετά από σκληρό αγώνα το ύψωμα κατέλαβαν τελικά δυνάμεις της 75ης Ταξιαρχίας. Την επιχείρηση υποστηρίζει σε εντατικό ρυθμό με βομβαρδισμούς δυνάμεων και στόχων του “Δημοκρατικού Στρατού” η 335 Μοίρα Διώξεως.

-Διαφήμιση-

Το 1953 το Τάγμα του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας (ΕΚΣΕ) αποκρούει στην τοποθεσία Chihyon-ni της Κορέας ισχυρή κινεζική επίθεση με βαριές απώλειες για τον εχθρό.

Το 1974 παρά την ανακωχή που υπογράφηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν την ενίσχυση των στρατευμάτων τους στην Κύπρο από το λιμάνι της Κυρήνειας.

Στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΟΗΕ και Ιράκ, αποφασίσθηκε το 1991 η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση UNGCI (Βόρειο Ιράκ) με δύναμη τριάντα στελεχών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ελληνική αποστολή περιλάμβανε την εκτέλεση επιτήρησης στην περιοχή του Β. Ιράκ και παροχή προστασίας σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βοήθησαν τους κουρδικούς πληθυσμούς. Σταδιακά η ελληνική συμμετοχή μειώθηκε και ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2003.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις