Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Σαν Σήμερα 25 Νοεμβρίου

Ιστορικό Επετειολόγιο: Ιστορικά Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου.

1916, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Επιβάλλεται από τους Συμμάχους αποκλεισμός της «Παλαιάς Ελλάδας», που αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο για να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο.

1920, Μικρασιατική Εκστρατεία

Αεροσκάφος Breguet 14 της Γ΄ Μοίρας Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποιεί αναγνωριστική αποστολή, χάρη στην οποία η Στρατιά πληροφορείται για τη δύναμη, τον εξοπλισμό και την οργάνωση των Τούρκων στο μέτωπο της Προύσας, όπου πρόκειται να επιχειρήσουν τα φίλια στρατεύματα.

1942, Εθνική Αντίσταση: Ανατίναξη γέφυρας Γοργοποτάμου

Τη νύχτα 25/26 Νοεμβρίου ανατινάζεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Σύνδεσμου (ΕΔΕΣ) και του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) καθώς και Βρετανών δολιοφθορέων.

Αποτέλεσμα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες.

1947, Συμμορίτες επιτίθενται στην Αμαλιάδα

Η επίθεση ισχυρής δύναμης ενόπλων συμμοριτών του Δημοκρατικού Στρατού στην Αμαλιάδα αποκρούεται χάρη στην αντίσταση των υπερασπιστών της.

1958, Δράση Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ)

Φονεύεται σε ενέδρα των Άγγλων, στην περιοχή Αγρού, ο Σάββας Ροτσίδης, ο τελευταίος αγωνιστής που έχασε τη ζωή του στον Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι/ες όλες τις ειδήσεις.

Σχετικές Ειδήσεις