Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1822 οι αντιπρόσωποι των επαρχιών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας ανακηρύσσουν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο Αρχιστράτηγο και σε μεγαλοπρεπή τελετή οι αρχιερείς Αθηνών και Θηβών ζώνουν τον Ανδρούτσο με το σπαθί της αρχιστρατηγίας, που ήταν το σπαθί του Ομέρ Βρυώνη, πολύτιμο λάφυρο της πόλεως των Αθηνών.

Το 1824 ο Ελληνικός Στόλος, με αρχηγό τον Ναύαρχο Μιαούλη και ο Τουρκοαιγυπτιακός με αρχηγό τον Ιμπραήμ Πασά συγκρούονται, μεταξύ Καράμπουρνα και Καρδαμύλων της Χίου. Στη ναυμαχία που ακολούθησε πυρπολήθηκαν δύο τουρκικές φρεγάτες, ενώ ο υπόλοιπος εχθρικός στόλος με σοβαρές απώλειες απέπλευσε για τη Μυτιλήνη.

Το 1867, ο Μέγας Βεζύρης Αλή Πασάς που έφτασε στην Κρήτη, απευθύνει στους Έλληνες του νησιού προκήρυξη του Σουλτάνου για συνθηκολόγηση και παροχή αμνηστίας. Η κατηγορηματική αρνητική απάντηση των Κρητών θεωρείται μνημειώδης.

Το 1908 ο λαός των Χανίων κηρύσσει την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, καταργεί την Αρμοστεία και ζητά από τον Βασιλιά Γεώργιο να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νησιού.

-Διαφήμιση-

Το 1942 το υποβρύχιο «Νηρεύς» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Αλέξανδρο Ράλλη, σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν σε περιπολία μεταξύ Σύμης και Ρόδου, εντόπισε και επιτέθηκε με δύο τορπίλες κατά του ιταλικού επιβατηγού S/S FIUME 1.500 τόνων, με αποτέλεσμα τη βύθισή του. Σύμφωνα με στοιχεία της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών το πλοίο εκτελούσε παράλληλα με τα τακτικά του δρομολόγια και στρατιωτικές μεταφορές μεταξύ Ρόδου και λοιπών Δωδεκανήσων. Εκείνη τη μέρα, μετέφερε περίπου 400 Ιταλούς αξιωματικούς και στρατιώτες και μικρό αριθμό πολιτών από τη Σύμη στη Ρόδο.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις