Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 23 Οκτωβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1907 το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Δημητρίου Κοσμόπουλου προσβάλλει κοντά στην Ασπροβάλτα συνοδεία Οθωμανών χωροφυλάκων, που προστάτευε Βουλγάρους αποίκους, οι οποίοι κατευθύνονταν προς το Άγιο Όρος. Σκοτώθηκαν 27 Βούλγαροι, ενώ οι υπόλοιποι υποχρεώθηκαν να επαναπατριστούν. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος κανένας άποικος δεν τόλμησε να κατέλθει προς τη Χαλκιδική.

Το 1941 γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπολούν σπίτια του χωριού Μεσόβουνο της Κοζάνης και εκτελούν 137 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές του Αλβανικού Μετώπου.

Το 1942 εκδηλώνεται η επίθεση των Συμμάχων, υπό τον Άγγλο Στρατάρχη Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, κατά των Γερμανών και Ιταλών στην οχυρωμένη τοποθεσία Ελ Αλαμέιν στη Βόρεια Αφρική. Στην επίθεση συμμετέχει και η Ι Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (τρία τάγματα Πεζικού και ένα σύνταγμα Πυροβολικού), υπό τον Συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα, στην περιοχή Άγκαρ Ναγίλ, στο πλαίσιο της 50ης Βρετανικής Μεραρχίας. Η συμμετοχή της Ταξιαρχίας συνεχίστηκε και στην καταδίωξη που ακολούθησε.

Το 1953 το 13ο Σμήνος Μεταφορών με αεροσκάφη C-47 Dakota τιμήθηκε με το Διάσημο της Εύφημης Μνείας του Προέδρου της Νότιας Κορέας, καθώς διακρίθηκε για την ηρωική υπηρεσία του από 1η Δεκεμβρίου 1950 μέχρι 31η Μαρτίου 1953.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ