Τετάρτη 07/12/2022

Σαν Σήμερα 23 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

- Διαφήμιση -

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτίθεται το 1826 στην Αράχωβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη και πετυχαίνει σημαντική νίκη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν περίπου 1.300 νεκροί και 200 αιχμάλωτοι. Ανάμεσα στους νεκρούς και ο ίδιος ο Μουσταφάμπεης. Η μεγάλη αυτή νίκη οφείλεται στην ανδρεία των Ελλήνων και τη στρατηγική επιδεξιότητα του Καραϊσκάκη. Οι ελληνικές απώλειες ήταν τέσσερις νεκροί και εννέα τραυματίες.

Δύναμη από περίπου 3.000 Έλληνες υπό τον Κίτσο Τζαβέλλα πετυχαίνει το 1828 σημαντική νίκη κοντά στο Καρπενήσι εναντίον 4.500 Οθωμανών υπό τον Καριοφίλμπεη. Οι Οθωμανοί είχαν σοβαρές απώλειες και τράπηκαν σε φυγή προς τη Ρεντίνα της περιοχής των Αγράφων.

Σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου 1955 η ανταρτική ομάδα της Πιτσιλιάς, υπό την προσωπική καθοδήγηση του Γεωργίου Γρίβα (Διγενή), στήνει ενέδρα σε δύο θωρακισμένα αυτοκίνητα, από τα οποία το ένα κτυπήθηκε και κατέπεσε σε γκρεμό. Υπήρξαν δύο Άγγλοι νεκροί και δύο τραυματίες, ενώ η ΕΟΚΑ δεν είχε απώλειες. Η ενέδρα αυτή έμεινε γνωστή ως η μάχη του Πεύκου.

- Διαφήμιση -
❯ Τελευταία νέα
- Διαφήμιση -
AMYNA Network
Ειδήσεις