Παρασκευή 26/04/2024

Σαν Σήμερα 23 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1645 οι Οθωμανοί αποβιβάζουν τα πρώτα αγήματα στη μονή Γωνιάς Χανίων. Η πρώτη σύγκρουση γίνεται στην οχυρωμένη νησίδα του Αγίου Θεοδώρου και καταλήγει σε ολοκαύτωμα της τριανταμελούς φρουράς της.

Το 1822 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, λόγω αντιπαραθέσεώς του με την Κυβέρνηση, διαλύει την πολιορκία της Πάτρας, όπου βρίσκονταν 12.000 – 15.000 Οθωμανοί και αναχωρεί μέσω Γαστούνης για την Τριπολιτσά.

Το 1913 ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙΙ και Χ Μεραρχίες), μετά από διήμερο αγώνα, απελευθερώνει τη Δοϊράνη και τρέπει σε άτακτη φυγή τους Βουλγάρους που αμύνονταν εκεί.

Το 1914 τμήματα του στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνουν την Κορυτσά, ενώ την επόμενη μέρα, συνεχίζοντας την προέλασή τους, ελευθερώνουν τη Μοσχόπολη.

Σαν σήμερα 23 Ιουνίου 1941 αρχίζει στην Αίγυπτο η οργάνωση του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής για τη συνέχιση του αγώνα εναντίον του Άξονα. Ως πυρήνας για τη συγκρότηση του πρώτου Σχηματισμού (1η Ελληνική Ταξιαρχία Πεζικού) χρησιμοποιήθηκαν η Φάλαγγα Ελλήνων Αιγύπτου και δύναμη περίπου δύο Ταγμάτων Πεζικού της Ταξιαρχίας Έβρου, που διέφυγαν μέσω Τουρκίας και έφτασαν στην Αίγυπτο. Σταδιακά, προχώρησε η συγκρότηση και άλλων μονάδων του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, ώστε η δύναμη του να φτάσει μέχρι το τέλος Αυγούστου 1944 τους 1.945 αξιωματικούς και 19.605 οπλίτες.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ