Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 22 Ιουνίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 168 π.Χ. έγινε η Μάχη της Πύδνας. Ο Μακεδονικός Στρατός (43.000 πεζοί και ιππείς) υπό τον Βασιλιά Περσέα, στη διάρκεια του Γ’ Μακεδονικού Πολέμου (171-167 π.Χ.), επιτίθεται στην Πύδνα εναντίον των δυνάμεων (37.000 πεζοί και ιππείς) του Ρωμαίου Ύπατου Λεύκιου Αιμίλιου Παύλου. Από τη σύγκρουση ο Μακεδονικός Στρατός καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά. Απώλειες Μακεδόνων 25.000 νεκροί και 5.000 αιχμάλωτοι, έναντι 100 συνολικών απωλειών των Ρωμαίων. Δύο μέρες αργότερα, η Βέροια, η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα, η Πύδνα και το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας παραδίδονται στο Ρωμαίο Ύπατο, ο οποίος καταλύει τη βασιλεία και τις εξωτερικές κτήσεις του Μακεδονικού θρόνου. Η Μακεδονία ήταν η μόνη ικανή ελληνική δύναμη να αντιμετωπίσει τον ρωμαϊκό επεκτατισμό στον ελληνικό χώρο.

Το 1826 οι Αιγύπτιοι αφού αποβιβάστηκαν στον Διρό προχωρούν σε δύο φάλαγγες προς την Αρεόπολη, τον Πύργο και τη Χαριά της Μάνης. Οι Μανιάτες επιτίθενται με ορμή ακολουθούμενοι από Μανιάτισσες με δρέπανα, καταδιώκοντας τους Αιγυπτίους μέχρι την ακτή του Διρού. Οι αιγυπτιακές απώλειες ήταν σημαντικές.

Το 1826, δύναμη από 6.000 Αιγυπτίους, υπό τον Κεχαγιάμπεη του Ιμπραήμ, επιτίθεται εναντίον της οχυρωμένης τοποθεσίας της Βέργας (Αλμυρού Μάνης), με παράλληλη ενέργεια από τη θάλασσα. Οι Αιγύπτιοι παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τους, αποκρούονται από τους Μαυρομιχαλαίους. Στη συνέχεια μετά από αντεπίθεση των Μανιατών, οι Αιγύπτιοι, με απώλειες 300 νεκρούς, απωθούνται στην Αγιάσο της Μεσσηνίας. Οι ελληνικές απώλειες ήταν τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες.

Σαν σήμερα 22 Ιουνίου 1912 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση Υδροπλάνου με πιλότο τον Υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο. Ένα από τα πρώτα στρατιωτικά αεροπλάνα Henry Farman (Δαίδαλος), μετασκευασμένο σε υδροπλάνο από τον αεροπόρο Υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο, πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, από τον όρμο του Παλαιού Φαλήρου, παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού των Ναυτικών. Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μια από αυτές ήταν επιβάτης ο Νομάρχης Αττικής Σπυρίδων Δάσιος.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις