Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιουλίου.

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου

1922 – Μικρασιατική Εκστρατεία

Αεροπόροι της Γ΄ Μοίρας Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποιούν αναγνωριστική αποστολή στις περιοχές Αράμπ, Εϋρέν, Τσιφτελέρ, Καντίκιοϊ, Μπαρτακτσί και Σεϊντί Γαζί, και λαμβάνουν φωτογραφίες των τουρκικών γραμμών. Συγχρόνως ρίχνουν προκηρύξεις πάνω από τα εχθρικά στρατεύματα.

1943 – Εθνική Αντίσταση

Μετά την υπογραφή κοινής συμφωνίας στο χωριό Περτούλι Τρικάλων μεταξύ των μεγάλων ανταρτικών οργανώσεων ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (ΒΣΑ), ιδρύεται τριμελές κοινό Στρατηγείο για συντονισμό της δράσης τους κατά του κατακτητή. Στη συμφωνία αυτή προσχώρησε αργότερα και η οργάνωση Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ) (5/42 Σύνταγμα), εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στο κοινό Στρατηγείο.

Μετά την αναγγελία επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία, λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, και ακολουθούν βίαιες συγκρούσεις του άοπλου πλήθους με τις ιταλογερμανικές δυνάμεις κατοχής, με αποτέλεσμα τον φόνο 22 πολιτών και τον τραυματισμό και σύλληψη μεγάλου αριθμού από αυτούς.

1974 – Γεγονότα Κύπρου

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της εισβολής στην Κύπρο με τη δημιουργία τουρκικού προγεφυρώματος στο Βορρά. Μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επέρχεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις 1700, αλλά οι Τούρκοι την παραβιάζουν από την ίδια ώρα. Σε μια άλλη εξέλιξη καταλαμβάνεται η Λεύκα, η μεγαλύτερη τουρκική κωμόπολη με πληθυσμό 4.500 κατοίκων.

Αεροσκάφος Noratlas στο λόφο της Μακεδονίτισσας

Αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Μεταφορών πραγματοποιούν την άκρως δυσχερή επιχείρηση αερομεταφοράς των Ελλήνων καταδρομέων από την Κρήτη (Σούδα) στην Κύπρο. Από τα 15 αεροσκάφη που συμμετέχουν στην αποστολή, υπό την κωδική ονομασία ΝΙΚΗ, δύο δεν κατορθώνουν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ενώ ένα καταρρίπτεται από φίλια πυρά κατά την προσγείωσή του. Η κατάρριψη του Noratlas με χαρακτηριστικό κλήσεως ΝΙΚΗ-4, στο λόφο της Μακεδονίτισσας, στοιχίζει τη ζωή του πληρώματος και 27 καταδρομέων (διασώθηκε μόνο ένας). Το τετραμελές πλήρωμα αποτελούσαν οι Αντισμήναρχοι Βασίλειος Παναγόπουλος και Στέργιος Συμεωνίδης, καθώς και ο Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Δάβαρης και ο Αρχισμηνίας Ηλίας Άνθιμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ