Πέμπτη 28/03/2024

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1922 η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποιεί αναγνωριστική αποστολή στις περιοχές Αράμπ, Εϋρέν, Τσιφτελέρ, Καντίκιοϊ, Μπαρτακτσί και Σεϊντί Γαζί, και λαμβάνει φωτογραφίες των τουρκικών γραμμών. Συγχρόνως ρίχνει προκηρύξεις πάνω από τα εχθρικά στρατεύματα.

Το 1943 υπογράφεται κοινή συμφωνία μεταξύ των μεγάλων ανταρτικών οργανώσεων ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (ΒΣΑ), στο χωριό Περτούλι Τρικάλων, και ιδρύεται τριμελές κοινό Στρατηγείο για συντονισμό της δράσης τους κατά του κατακτητή. Στη συμφωνία αυτή προσχώρησε αργότερα και η οργάνωση Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ) (5/42 Σύνταγμα), εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στο κοινό Στρατηγείο.

Το 1943 μετά την αναγγελία επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία, λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, και ακολουθούν βίαιες συγκρούσεις του άοπλου πλήθους με τις ιταλογερμανικές δυνάμεις κατοχής, με αποτέλεσμα τον φόνο 22 πολιτών και τον τραυματισμό και σύλληψη μεγάλου αριθμού από αυτούς.

Το 1974 ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με τη δημιουργία τουρκικού προγεφυρώματος στο Βορρά. Μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επέρχεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις 1700, αλλά οι Τούρκοι την παραβιάζουν από την ίδια ώρα. Σε μια άλλη εξέλιξη καταλαμβάνεται η Λεύκα, η μεγαλύτερη τουρκική κωμόπολη με πληθυσμό 4.500 κατοίκων.

-Διαφήμιση-

Αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Μεταφορών πραγματοποιούν την άκρως δυσχερή επιχείρηση αερομεταφοράς των Ελλήνων καταδρομέων από την Κρήτη (Σούδα) στην Κύπρο. Από τα 15 αεροσκάφη που συμμετέχουν στην αποστολή, υπό την κωδική ονομασία ΝΙΚΗ, δύο δεν κατορθώνουν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ενώ ένα καταρρίπτεται από φίλια πυρά κατά την προσγείωσή του. Η κατάρριψη του Noratlas με χαρακτηριστικό κλήσεως ΝΙΚΗ-4, στο λόφο της Μακεδονίτισσας, στοιχίζει τη ζωή του πληρώματος και 27 καταδρομέων (διασώθηκε μόνο ένας). Το τετραμελές πλήρωμα αποτελούσαν οι Αντισμήναρχοι Βασίλειος Παναγόπουλος και Στέργιος Συμεωνίδης, καθώς και ο Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Δάβαρης και ο Αρχισμηνίας Ηλίας Άνθιμος.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις