Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 21 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 480 π.Χ. ο Στρατηγός του Ξέρξη Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα που είχε εκκενωθεί από τους κατοίκους της, και πυρπολεί την πόλη και την Ακρόπολη.

Το 1828 οι Πλοίαρχοι Ανδρέας Κωφός, Ανδρέας Τενεκές, Αναστάσιος Παρασκευάς και Κωνσταντίνος Θεόφιλος, κυβερνήτες τεσσάρων πολεμικών πλοίων, παρά τα σφοδρά πυρά από την Πρέβεζα και το Άκτιο, περνούν το στενό του Αμβρακικού κόλπου, κυριεύουν 43 πλοιάρια και βυθίζουν μια εχθρική κανονιοφόρο. Κατά τη διάρκεια της τολμηρής αυτής επιχείρησης σκοτώθηκε ο Κυβερνήτης Ανδρέας Κωφός και τραυματίστηκε σοβαρά ο Ανδρέας Τενεκές. Ο Αρχηγός του Στρατού Ρίτσαρντ Τσωρτς (Sir Richard Church) σε αναφορά του στον Καποδίστρια εξήρε τον ηρωισμό του Ναυτικού. Το ναυτικό αυτό κατόρθωμα στερέωσε τη θέση των ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή του Αμβρακικού και αναπτέρωσε το ηθικό των κατοίκων στις γύρω περιοχές που έσπευδαν ήδη να καταταγούν στις μονάδες του ελληνικού στρατού.

Το 1904 το μικρό ανταρτικό σώμα Καούδη επιτίθεται εναντίον κομιτατζήδων υπό τους βοεβόδες Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ που βρίσκονταν στο χωριό Τρίγωνο των Κορεστίων και τους προκαλεί σοβαρές απώλειες.

Το 1919 μετά από διαταγή του Έλληνα Αρχιστρατήγου Παναγιώτη Δαγκλή, η Ι Ελληνική Μεραρχία αναλαμβάνει την ανακατάληψη των Σερρών και Απόσπασμα του 1/38 Συντάγματος των Ευζώνων εισέρχεται στην πόλη. Την ίδια μέρα επισκέπτονται τις Σέρρες ο Αρχιστράτηγος Δαγκλής και ο Διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος

-Διαφήμιση-

Το 1944 ύστερα από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (ΕΟΤ) καταλαμβάνει, στις 09:00 η ώρα την πόλη Ρίμινι της Ιταλίας. Η κατάληψη της πόλης ήταν το επιστέγασμα αγώνων της ΙΙΙ ΕΟΤ, κατά τη διάρκεια των οποίων ο εχθρός, αν και αμυνόταν σκληρά, αναγκάζεται να υποχωρήσει σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Το 1946 ισχυρή δύναμη ανταρτών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του 4ου Λόχου του 506 Τάγματος Πεζικού στη Δεσκάτη, ο οποίος πραγματοποίησε έξοδο μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του. Σημαντικές ήταν οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Απαγχονίζονται, σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 1956, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης και Στέλιος Μαυρομάτης.

Απαγχονίζονται, σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 1956, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης και Στέλιος Μαυρομάτης.

Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν μετά την εκτέλεση Άγγλου σμηναγού στον χώρο του αεροδρομίου και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Μαυρομάτης είχε λάβει μέρος σε επιχείρηση δολιοφθοράς αεροπλάνων των Άγγλων και συνελήφθη μετά από αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσης Άγγλων αεροπόρων στον Άγιο Δομέτιο.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις