Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 21 Ιουνίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1818 ο Αναγνωσταράς (Αναγνώστης Παπαγεωργίου) μυεί τον Παπαφλέσσα (Γρηγόριο Δικαίο) στη Φιλική Εταιρεία.

Το 1905 ανταρτικό σώμα, υπό τον Οπλαρχηγό Ιωάννη Καλογεράκη από τον Ζυμβραγό Χανίων, επιτίθεται στο Αετόζι (Αετός) της περιοχής Φλώρινας εναντίον ομάδας κομιτατζήδων. Μετά όμως από βουλγαρική προδοσία στους Τούρκους, δέχεται επίθεση από τους τελευταίους και στη συμπλοκή που ακολούθησε σκοτώνεται ο Καλογεράκης και δύο άνδρες του.

Σαν σήμερα 21 Ιουνίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός, μετά από τριήμερο σκληρό αγώνα, κατανικά τις βουλγαρικές δυνάμεις στο Κιλκίς και τον Λαχανά. Η περιφανής αυτή νίκη είχε αποφασιστική σημασία για την τελική εξέλιξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Οι απώλειες των Μεραρχιών που επιτέθηκαν στο Κιλκίς έφτασαν τους 5.652 άνδρες και στον Λαχανά τους 2.701 άνδρες. Συνελήφθησαν περίπου 2.500 Βούλγαροι αιχμάλωτοι και κυριεύτηκαν 19 πυροβόλα, 5 βληματοφόρα, 1.300 όπλα και πολλά εφόδια.

Το 1918 αεροπόροι της Ναυτικής Αεροπορίας προσέβαλαν με επιτυχία το γερμανικό αεροδρόμιο Ζέρεβιτς, στις εκβολές του ποταμού Νέστου, όπου ήταν βάση υδροπλάνων, και φωτογράφησαν τις εχθρικές εγκαταστάσεις.

-Διαφήμιση-

Σαν σήμερα 21 Ιουνίου 1921 έξι αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 των Ναυτικών Σμηνών, συνοδευόμενα από καταδιωκτικό Spad, πλήττουν με επιτυχία στόχους στην Κιουτάχεια και το σιδηροδρομικό σταθμό του Αλαγιούντ. Ένα D.H. 9 εμπλέκεται σε αερομαχία με τουρκικό καταδιωκτικό, το οποίο και καταρρίπτει.

Σαν σήμερα 21 Ιουνίου 1921 η νήσος Τένεδος παραδίδεται από την Αγγλία στους Έλληνες.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις