Πέμπτη 28/03/2024

Σαν Σήμερα 20 Οκτωβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1827 λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Οι ενωμένες συμμαχικές ναυτικές μοίρες Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπό τους Ναυάρχους Έντουαρντ Κόδριγκτον (Edward Codrington), Δεριγνύ (Henri de Rigny) και Λογγίνο Χέυδεν (Lodewijk Heyden), καταναυμαχούν στον Ναυαρίνο τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, αν και ήταν αριθμητικά κατώτερες (27 έναντι 89 σκαφών). Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων ήταν 60 πλοία και 6.000 νεκροί, ενώ των Συμμάχων 650 νεκροί χωρίς να βυθιστεί κανένα πλοίο. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί σταθμό για τον αγώνα του 1821 και βοήθησε αποτελεσματικά στη θετική εξέλιξη της Επανάστασης. Ήταν η τελευταία μεγάλη ναυμαχία ανάμεσα σε ιστιοφόρα πλοία.

Το 1912 ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία) εισέρχεται στα Γιαννιτσά, ενώ προωθημένα τμήματά του απελευθερώνουν το Πλατύ και καταλαμβάνουν τη γέφυρα του Λουδία ποταμού. Επίσης, την ίδια μέρα διλοχία του 4ου Τάγματος Ευζώνων απελευθερώνει τη Σιάτιστα.

Το 1958 έκρηξη βόμβας, που τοποθετήθηκε από νεαρό αγωνιστή της ΕΟΚΑ στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, καταστρέφει αεροπλάνο τύπου «Καμπέρα».

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις