Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 20 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 οι Οπλαρχηγοί Γιολδασαίοι, Κατσιογιάννης, Γιάννης Μπράσκας επιτίθενται σαν σήμερα κατά των Τούρκων, υπό τον Βελίμπεη, στο Καρπενήσι και τους υποχρεώνουν να εκκενώσουν την περιοχή και να καταφύγουν στην Ήπειρο.

Το 1824 ο Οθωμανικός Στόλος φθάνει στα Ψαρά και αρχίζει τον κανονιοβολισμό των οχυρωμάτων στη βόρεια ακτή της νήσου. Στη συνέχεια διενεργεί απόβαση και οι εχθρικές δυνάμεις απωθούν τους υπερασπιστές του νησιού στο εσωτερικό. Αφού δημιουργήθηκε προγεφύρωμα, εισβάλλει το σύνολο των οθωμανικών δυνάμεων. Οι εχθροί καταλαμβάνουν το ένα οχύρωμα μετά το άλλο, όταν όμως φθάνουν στο τελευταίο, δύο από τους υπερασπιστές του, οι Αντώνιος Βρατσάνος και Σιδέρης βάζουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάσσεται το οχύρωμα στον αέρα. Είναι η λεγόμενη «Μαύρη Ράχη» του Διονυσίου Σολωμού.

Το 1913 η VΙ Μεραρχία καταλαμβάνει τις προωθημένες βουλγαρικές θέσεις στην Ξυλόπολη κοντά στον Λαχανά.

Σαν σήμερα 20 Ιουνίου 1919 το 4ο Σύνταγμα Πεζικού ενεργεί αντεπίθεση και ανακαταλαμβάνει το Αϊδίνιο, το οποίο είχαν καταλάβει οι Τούρκοι στις 17 Ιουνίου μετά από αιφνιδιαστική επίθεση. Οι Τούρκοι, με την αποχώρηση τους από την πόλη, προβαίνουν σε εμπρησμό της και σε σφαγές των κατοίκων της. Από τους 7.500 κατοίκους της πόλης και τους 3.500 πρόσφυγες των γύρω χωριών οι 6.500 θανατώθηκαν ή απήχθησαν. Κατά την επιχείρηση αυτή η Ναυτική Αεροπορία πραγματοποιεί με αεροσκάφη De Havilland D.H.9 αποστολές αναγνώρισης και βομβαρδισμού εχθρικών δυνάμεων.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ