Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 20 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

-Διαφήμιση-

Το 1822, ο Ανδρέας Μιαούλης που είχε ορισθεί Αρχηγός του Ελληνικoύ Στόλου, εν μέσω κακοκαιρίας, διατάσσει τα πλοία να πλεύσουν προς το λιμάνι της Πάτρας. Έτσι άρχισε η πρώτη εκ παρατάξεως ναυμαχία μεταξύ Οθωμανο-αιγυπτιακού και Ελληνικού Στόλου στον Πατραϊκό κόλπο. Ο Οθωμανικός Στόλος καταφεύγει στη Ζάκυνθο.

Το 1854, στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Ηπείρου, μετά την κατάληψη του Κομποτίου Άρτας, ελληνικά επαναστατικά σώματα κάνουν επίθεση και καταλαμβάνουν το χωριό Πέτα της Άρτας.

Το 1949 δύναμη 3.500 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού”, υπό τους Καραγιώργη, Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκη) και Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου), απομονώνει την περιοχή Καρπενησίου και επιτίθεται με αιφνιδιαστική διείσδυση τη νύχτα κατά των τμημάτων ασφαλείας Στρατού και Χωροφυλακής της πόλης, την οποία και καταλαμβάνει την επομένη. Ακολούθησαν βίαιη στρατολόγηση νέων, συλλήψεις, λεηλασίες και πυρπολήσεις δημόσιων και ιδιωτικών καταστημάτων. Η πόλη ανακαταλήφθηκε στις 8 Φεβρουαρίου.

Το 1949, ο Στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος αναλαμβάνει την αρχιστρατηγία του Εθνικού Στρατού και προμηνύεται η συντριβή του “Δημοκρατικού Στρατού”. Η επιτυχής έκβαση του στρατιωτικού εγχειρήματος προσέδωσε στο πρόσωπό του κύρος και για τη δράση του αυτή τιμήθηκε με τον τίτλο του Στρατάρχη, τίτλος που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα στρατιωτικό.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις