Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 2 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1823 δύναμη Κρητών αγωνιστών, κυρίως Σφακιανών, επιτίθεται κατά των Οθωμανών που βρίσκονται στο στενό πέρασμα Κανδάνου – Χανίων. Οι Τούρκοι κατανικούνται και τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 800 νεκρούς.

Το 1825 ο Ελληνικός Στόλος αποτελούμενος από 30 πλοία, υπό τους Ανδρέα Μιαούλη, Γεώργιο Ανδρούτσο και Νικόλαο Αποστόλη ναυμαχεί με τον Οθωμανικό Στόλο της Σούδας. Από τη δράση των ελληνικών πυρπολικών οι Οθωμανοί έχασαν την υποναυαρχίδα τους (φρεγάτα που είχε 14 πυροβόλα και πλήρωμα 300 άνδρες) και αναγκάστηκαν να επαναπλεύσουν στο λιμάνι της Σούδας.

Το 1829 τμήματα των Νικολάου Κριεζώτη, Ιωάννη Δυοβουνιώτη, Ιωάννη Ράγκου και Εξάρχου Λάζου (800 περίπου άνδρες) συγκρούονται με τον Ομέρ Πασά της Εύβοιας, επικεφαλής 2.250 Τουρκαλβανών, στην τοποθεσία Ανηφορίτη, κοντά στη Θήβα. Μετά από πολύωρη μάχη, ο Ομέρ Πασάς αναγκάστηκε να υποχωρήσει, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης πάνω από 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Οι ελληνικές απώλειες ήταν τέσσερις νεκροί και 13 τραυματίες.

Σαν σήμερα 2 Ιουνίου 1943 το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα μαζί με το αγγλικό Jervis καταστρέφουν εχθρική νηοπομπή στο ακρωτήριο Spartivento. Ιδίως το Βασίλισσα Όλγα, με τους επιδέξιους χειρισμούς τού Κυβερνήτη του Πλωτάρχη Γεωργίου Μπλέσσα, αποφεύγει τον εμβολισμό ιταλικού αντιτορπιλικού και με τα πυροβόλα του σαρώνει τη γέφυρα του εχθρικού πλοίου, το οποίο τελικά βυθίστηκε από το Jervis.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ