Πέμπτη 28/03/2024

Σαν Σήμερα 2 Δεκεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

-Διαφήμιση-

Το 1823 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε, σε προσχέδιο διαγγέλματός του, γνωστό ως «Δόγμα Μονρόε», αναγνωρίζει ότι είχε δημιουργηθεί κυρίαρχη ελληνική επικράτεια και προτείνει στο Κογκρέσο την αποστολή Αμερικανού Πρεσβευτή στην Ελλάδα. Αν και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διέγραψε τελικά το μέρος αυτό του προσχεδίου, αυτή θεωρήθηκε η πρώτη ευνοϊκή εκδήλωση Μεγάλης Δύναμης για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Το 1868 το ατμόπλοιο «Ένωσις», το οποίο μετέφερε πολεμοφόδια κατά τη διάρκεια της κρητικής επανάστασης, αντάλλαξε πυρά στα ανοικτά της Σύρου με τουρκικά πολεμικά, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Άγγλος Χόβαρτ Πασά. Κατόρθωσε χάρη στην ετοιμότητα του Πλοιάρχου Νικολάου Σουρμελή να καταφύγει στο λιμάνι της Ερμουπόλεως.

Το 1931 η Σχολή Αεροπορίας (μετέπειτα Σχολή Ικάρων) αρχίζει τη λειτουργία της με τον επίσημο τίτλο Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση στο Τατόι.

Το 1940 φθάνουν στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας οι ενισχύσεις που είχε αποστείλει η RAF για την Ελληνική Αεροπορία Διώξεως. Παραλαμβάνονται οκτώ αεροσκάφη Gloster Gladiator Mk II της 112 Βρετανικής Μοίρας (αργότερα προστέθηκαν και άλλα έξι).

-Διαφήμιση-

Το 1967 ξεκίνησε η αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, μετά τα γεγονότα στην Κοφίνου (15 Νοεμβρίου 1967) και την επίδοση τελεσιγράφου της Τουρκίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση. Η αποχώρηση ολοκληρώθηκε στα μέσα του ίδιου μήνα .

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις