Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 19 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

-Διαφήμιση-

Το 1205, μετά την ήττα των Βυζαντινών στο Αδραμύτιο της Μικράς Ασίας, ολόκληρο το βορειοδυτικό τμήμα αυτής περνάει στην κυριαρχία των Λατίνων, εκτός από τις πόλεις Νίκαια και Προύσα, που παρέμειναν υπό τον δεσπότη διοικητή Θεόδωρο Λάσκαρη.

Το 1807 ο Ρώσος Ναύαρχος Ντιμίτρι Σενιάβιν, με έδρα του το Αιγαίο, μαζί με ελληνικά πλοία προσβάλλει το κάστρο της Τενέδου και αναγκάζει την οθωμανική φρουρά του κάστρου να παραδοθεί.

Το 1822 ο κορσικανικής καταγωγής Γάλλος φιλέλληνας Συνταγματάρχης Ιωσήφ Βαλέστ (Joseph Balestra), επικεφαλής τμήματος φιλελλήνων, αποβιβάζεται στο Λουτρό Σφακίων με σκοπό την οργάνωση και ενίσχυση του Κρητικού Αγώνα.

Το 1833 περίπου 7.000 άοπλοι Κρήτες, από το χωριό Μουριές Χανίων, συγκεντρώνονται και συντάσσουν υπόμνημα με το οποίο ζητούν αυτονομία. Ο Μουσταφά Πασάς, σερασκέρης της Κρήτης, με την ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων, στέλνει ιππικό, το οποίο αφού τους διασκόρπισε όλους, συλλαμβάνει και απαγχονίζει 50 από αυτούς.

-Διαφήμιση-

Το 1919 αποφασίζεται και επιτυγχάνεται, μέχρι τις 29 Μαρτίου, η εκκένωση της Οδησσού και η σύμπτυξη προς τη Βεσσαραβία. Μονάδες της Ελληνικής II Μεραρχίας αναλαμβάνουν την οργάνωση της αμυντικής γραμμής.

Το 1941 σε σύσκεψη ανώτατων στελεχών των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Μουσολίνι παραδέχεται την ιταλική ήττα στην Αλβανία, ομολογεί την αποτυχία της εαρινής επιθέσεως, από 9 έως 16 Μαρτίου 1941, και επιρρίπτει την ευθύνη στους στρατιωτικούς και στην κατάσταση που επικρατούσε στον Ιταλικό Στρατό.

Το 1941 αποκρούεται η ισχυρή ιταλική επίθεση του 31ου Συντάγματος Πεζικού της Μεραρχίας Σιέννα, κατά του υψώματος 731 της Τρεμπεσίνας Βορείου Ηπείρου από τα τμήματα της Ι Ελληνικής Μεραρχίας με πολύ βαριές απώλειες για τον εχθρό.

Το 1947 δύναμη 400 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” απομονώνει με ενέδρες τις γειτονικές οδούς και επιτίθεται στο χωριό Πύργοι Εορδαίας. Οι αμυνόμενοι οπλίτες και χωροφύλακες αποκρούουν την επίθεση, επιφέροντας στους επιτιθέμενους σοβαρές απώλειες.

Το 1948 δύναμη ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” της Σάμου επιτίθεται σε φρουρές στη Χώρα και στο Τηγάνι, ενώ ταυτόχρονα μικρή δύναμη απασχολεί τον Λόχο Χωροφυλακής στο χωριό Μυτιληνιοί. Οι ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού” κάμπτουν την αντίσταση των αμυνομένων, πυρπολούν το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού, παίρνουν τρόφιμα από τα χωριά και αποχωρούν, μετά από καταδίωξη τμημάτων του Εθνικού Στρατού.

Το 1949 ισχυρές δυνάμεις του “Δημοκρατικού Στρατού” υπό τους Γιώτη (Φλωράκη) και Διαμαντή (Αλεξάνδρου) επιτίθενται ανατολικά και βορειοανατολικά της Άρτας, χωρίς αποτέλεσμα.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις