Παρασκευή 29/03/2024

Σαν Σήμερα 18 Οκτωβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

-Διαφήμιση-

Το 1081 οι Νορμανδοί, υπό τον Ροβέρτο Γυϊσκάρδο, κατανικούν μετά από σφοδρή μάχη τα βυζαντινά στρατεύματα υπό τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό στην περιοχή του Δυρραχίου. Μετά από το γεγονός αυτό, ο δρόμος για την Ανατολή μένει ελεύθερος για τις μετέπειτα νορμανδικές επιθέσεις.

Το 1912 ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Έδεσσα (VΙ Μεραρχία), το Αμύνταιο (V Μεραρχία) και την Αλεξάνδρεια (τον παλιό Γιδά) με την VII Μεραρχία.

Την ίδια ημέρα το 1912 το τορπιλοβόλο 11, υπό τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, βυθίζει στη Θεσσαλονίκη το τουρκικό θωρηκτό Φετίχ Μπουλέντ (Feth-I-Bulend), ενώ ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει διαδοχικά τα νησιά Ίμβρο, Θάσο και Άγιο Ευστράτιο.

Το 1914 η Ιταλία καταλαμβάνει τη νήσο Σάσσωνα, με αφορμή την ανακατάληψη της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό, την οποία και διατηρεί υπό την κατοχή της μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-Διαφήμιση-

Το 1944, οι Α’ και Β’ Μοίρες Καταδρομών καταλαμβάνουν αιφνιδιαστικά με παράτολμη ενέργεια την κορυφή του όρους Βίτσι.

Το 1959 συλλαμβάνεται στην Κύπρο το πλήρωμα του τουρκικού πλοιαρίου Ντενίζ που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά για λογαριασμό της τουρκικής οργάνωσης ΤΜΤ, στους Τουρκοκυπρίους.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις