Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 18 Νοεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1916 λαμβάνει χώρα η Μάχη των Αθηνών γνωστή και ως Νοεμβριανά. Δύναμη 3.000 Γάλλων υπό τον Ναύαρχο Νταρτίζ ντε Φουρνέ αποβιβάστηκε στο Φάληρο και στον Πειραιά για να καταλάβει στρατηγικά σημεία των Αθηνών, προκειμένου να εξαναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει στρατεύματα από τη Θεσσαλία και να παραδώσει τις ποσότητες πολεμικού υλικού που ζητήθηκαν. Ακολούθησε κανονιοβολισμός και μάχη στον χώρο Ζαππείου-Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 194 Γάλλοι και 84 Έλληνες, χωρίς να υπολογίζονται οι άμαχοι. Η αποχώρηση των Γάλλων έδωσε την επόμενη μέρα την αφορμή οχλοκρατικών βιαιοτήτων σε βάρος των βενιζελικών, που θεωρήθηκαν συνυπαίτιοι για την πολεμική ενέργεια των Συμμάχων (Νοεμβριανά).

Το 1940 πέντε αεροσκάφη Ρ.Ζ.L. των 22 και 23 Μοιρών Διώξεως εμπλέκονται σε αερομαχία με ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά στην περιοχή Μοράβα. Ο Έλληνας χειριστής, Σμηνίας Γεώργιος Βαλκανάς, βρίσκεται αντιμέτωπος με εχθρικά καταδιωκτικά πάνω από τη Μοράβα. Αφού εξαντλεί τα πυρομαχικά του, πραγματοποιεί επίθεση αυτοκτονίας, πέφτοντας πάνω σε ιταλικό καταδιωκτικό, ενώ η σύγκρουση είναι μοιραία. Κατά την ίδια αερομαχία ο Υποσμηναγός Ιωάννης Κυριαζής, αν και τραυματισμένος, καταρρίπτει άλλα δύο εχθρικά αεροσκάφη. Επίσης, ένα από τα τρία Blenhein της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού που έχουν ως αποστολή τον βομβαρδισμό του Αργυροκάστρου, λόγω της πυκνής νέφωσης στην περιοχή, κατευθύνεται προς δευτερεύοντα στόχο, την Πρεμετή, πλήττοντας επιτυχώς Ιταλικές θέσεις αποθήκευσης σημαντικών ποσοτήτων πυρομαχικών, καυσίμων και άλλων εφοδίων. Επί τρεις μέρες τα πυρομαχικά καίγονταν και ανατινάσσονταν.

Το 1955 ομάδα της ΕΟΚΑ της Πιτσιλιάς επιτίθεται στη φρουρά του μεταλλείου του Μιτσερού, το οποίο φρουρούσαν δώδεκα Βρετανοί στρατιώτες. Υπήρξαν νεκροί και τραυματίες ανάμεσα στη φρουρά του μεταλλείου, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ο επικεφαλής της ανταρτικής ομάδας, Ρένος Κυριακίδης.

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου 1967 ανακαλείται ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) στην Ελλάδα, μετά από τουρκικό τελεσίγραφο και απειλή εισβολής στην Κύπρο, για τα γεγονότα της Κοφίνου στις 15 Νοεμβρίου 1967.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ