Τετάρτη 07/12/2022

Σαν Σήμερα 17 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

- Διαφήμιση -

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου.

Υπογράφεται το 1815 στο Παρίσι συνθήκη, μεταξύ της Μ. Βρετανίας (Κάστλερυ και Ουέλιγκτον) και της Ρωσίας (Καποδίστριας και Ροζουμόφσκι), με την οποία τα Επτάνησα γίνονται ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος με την επωνυμία «Ηνωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων» υπό την αποκλειστική προστασία της

Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες, υπό τον Γεώργιο Βαρνακιώτη, καταλαμβάνουν το 1821 την Άρτα μετά από ισχυρή αντίσταση των Τούρκων υπό τους Σουλεϊμάν και Χασάν Πασά. Τελικά, οι Τούρκοι αποσύρθηκαν στο φρούριο της πόλης.

Το 1904 ανταρτικό σώμα από 40 άνδρες, υπό τον Ανθυπολοχαγό Πυροβολικού Γεώργιο Τσόντο (Βάρδα) από τα Σφακιά της Κρήτης, περνά την ελληνοτουρκική μεθόριο κοντά στο Αγιόφυλλο της Θεσσαλίας και εισέρχεται στη Μακεδονία. Σε αυτόν, το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο ανέθεσε τη γενική αρχηγία των ανταρτικών σωμάτων της περιφέρειας (Βιλαέτι) Μοναστηρίου, μετά την ασθένεια του προκατόχου του Γεωργίου Κατεχάκη.

- Διαφήμιση -

Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου 1946 ομάδα 150 ανταρτών επιτίθεται εναντίον διμοιρίας στρατού που ήταν οχυρωμένη σε κτήριο του χωριού Ενώτια Πέλλας (σήμερα Νότια), με αποτέλεσμα τον θάνατο του συνόλου σχεδόν των ανδρών της. Οι ένοπλοι λεηλάτησαν το χωριό και οδήγησαν τους κατοίκους του σε γιουγκοσλαβικό έδαφος.

- Διαφήμιση -
❯ Τελευταία νέα
- Διαφήμιση -
AMYNA Network
Ειδήσεις