Πέμπτη 25/04/2024

Σαν Σήμερα 17 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1771 θανατώνεται ο Δασκαλογιάννης (Ιωάννης Βλάχος) από τους Οθωμανούς στο Χάνδακα (Ηράκλειο) Κρήτης με φρικτό τρόπο, ως πρωταίτιος και αρχηγός της εξέγερσης των Σφακίων κατά των Τούρκων.

Το 1821 λαμβάνει χώρα προσκύνημα της σορού του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε‘ στο Μητροπολιτικό ναό της Οδησσού. Η σορός του, κατόπιν διαταγής του Αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Α’ και της Συνόδου, τάφηκε με τιμές βασιλικού πρίγκιπα και αρχηγού της Ορθοδοξίας.

Το 1821 δύναμη από 6.000 Τούρκους υπό τον Κεχαγιά Βεζή Πασά της Βράιλας επιτίθεται κατά ελληνικού τμήματος 485 ενόπλων ανδρών υπό τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη και τους Οπλαρχηγούς Κοντογόνη, Σφάελλο, Ηλία Μίγγερη και Γεώργιο Παπά, κοντά στα ελληνικά οχυρά του Σκουλενίου Ρουμανίας. Απώλειες Τούρκων, 1.600 νεκροί και 200 τραυματίες. Ελλήνων, 300 νεκροί.

Το 1913 μετά από την αιφνιδιαστική βουλγαρική επίθεση, η Ελληνική Κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να γίνει γενική αντεπίθεση και να εκδιωχθούν από τη Θεσσαλονίκη οι βουλγαρικές μονάδες, που βρίσκονταν στην πόλη.

Η Ελλάδα εισέρχεται σαν σήμερα 17 Ιουνίου 1917 και επίσημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την ανάκληση των Ελλήνων διπλωματικών αντιπροσώπων. Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει ότι θεωρεί την Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση στο πλευρό των Συμμάχων από τις 24 Νοεμβρίου 1916, όταν αυτό είχε ανακοινωθεί από την Επαναστατική Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης.

Σαν σήμερα 17 Ιουνίου 1920 ηττείται και υποχωρεί η 61η Τουρκική Μεραρχία στο Μπαλικεσέρ (Αδραμύτιο). Οι ελληνικές δυνάμεις (Μεραρχία Αρχιπελάγους) συλλαμβάνουν 1.500 αιχμαλώτους και κυριεύουν οκτώ πυροβόλα και 20 πολυβόλα.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ