Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 16 Σεπτεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1669 ο Φραγκίσκος Μοροζίνι παραδίνει τον Χάνδακα (Ηράκλειο) Κρήτης στους Τούρκους του Αχμέτ Κιοπριλόγλου, που τον πολιορκούσαν 21 χρόνια, γεγονός μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία.

Το 1828 0ι Οθωμανοί της Λομποτινάς (Άνω Χώρας Ναυπακτίας) επιτίθενται εναντίον των ανδρών του Ευαγγέλου Μακρυγιάννη και του Ιωάννη Φαρμάκη κοντά στο χωριό Μυρμηγκάρι. Οι Οθωμανοί αποτυγχάνουν και τρέπονται σε φυγή, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Το 1905, τα ανταρτικά σώματα Γεωργίου Δικώνυμου (Μακρή) και Γεωργίου Βλαχογιάννη (Οδυσσέα) συγκρούονται και σχεδόν διαλύουν την τσέτα του βοεβόδα Ναούμ, ανάμεσα στα χωριά Γραδέσνιτσα και Δράγος της περιοχής Μοναστηρίου-Φλώρινας. Τα σώματα των Καραβίτη και Μακρή είχαν επιτεθεί και στις 29 Ιουλίου 1905 στο χωριό Κλαδοράχη, εναντίον της ίδιας τσέτας, πετυχαίνοντας την εξόντωση 17 κομιτατζήδων.

Το 1918 υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη ανακωχή ανάμεσα στη Βουλγαρία και τους Συμμάχους. Επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας είναι ο Υπουργός των Οικονομικών Μάνιτσεφ. Σύμφωνα με την ανακωχή, η Βουλγαρία ήταν υποχρεωμένη:

  • να εκκενώσει τα ελληνικά και σερβικά εδάφη που κατείχε,
  • να αποστρατεύσει το σύνολο του στρατού της, εκτός από τρεις μεραρχίες και
  • να αποθηκεύσει τα πυροβόλα, τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα οχήματα και τα κτήνη των αποστρατευμένων μονάδων σε σημεία, τα οποία θα καθορίζονταν από τη συμμαχική στρατιωτική ηγεσία και με τον έλεγχό της.

Το 1943 ο αρχηγός του συμμαχικού στόλου Ανατολικής Μεσογείου Ναύαρχος Άντριου Κάνιγγχαμ (Andrew Cunningham) που επέβαινε στο αγγλικό ναρκαλιευτικό Derby, μαζί με τον Έλληνα Αρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Αλεξανδρή που επέβαινε στο ναρκαλιευτικό «Καρτερία», απέπλευσαν από την Αλεξάνδρεια και πέρασαν μπροστά από τον ηττημένο ιταλικό στόλο ο οποίος απέδιδε τις νενομισμένες τιμές.

Το 1946, δύναμη ανταρτών επιτίθεται στην Πυρσόγιαννη της Κόνιτσας, καταβάλλει την αμυνόμενη δύναμη της Χωροφυλακής και λεηλατεί σπίτια και καταστήματα.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ