Σάββατο 20/04/2024

Σαν Σήμερα 16 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 δύναμη από περίπου 700 Τούρκους στρατιώτες, κυρίως ιππείς, ξεκινούν από το Ιάσιο Μολδοβλαχίας και προσβάλλουν στη Στίγκα Ρουμανίας ολιγάριθμη ελληνική δύναμη από Πελοποννησίους, Ρουμελιώτες και Κρητικούς. Η δύναμη αυτή, αφού ενισχύθηκε από τον Οπλαρχηγό Γεώργιο Παπά, πετυχαίνει να αντισταθεί και υποχρεώνει τους Τούρκους σε φυγή και σε εγκατάλειψη πλέον των 150 νεκρών.

Στις 0830 της 16ης Ιουνίου 1913 αρχίζει αιφνιδιαστική επίθεση του Βουλγαρικού Στρατού σε ολόκληρο το μέτωπο της ελληνοσερβικής διάταξης και κυρίως στη Γευγελή και τη Νιγρίτα. Αρχικά, λόγω του αιφνιδιασμού, οι Βούλγαροι είχαν επιτυχίες (κατάληψη Νιγρίτας και Ελευθερουπόλεως). Έλληνες και Σέρβοι αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι επρόκειτο για ακήρυχτο πόλεμο και όχι για απλή επέκταση επεισοδίων και άρχισαν προετοιμασία για γενική αντεπίθεση.

Το 1919 πραγματοποιείται η πρώτη αποστολή του Αεροπορικού Αποσπάσματος της 533 Μοίρας στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, με σκοπό την αναγνώριση της οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής Μαγνησίας – Μουτεβελί.

Το 1920 η ΧΙΙΙ Μεραρχία (Σμύρνης), η Μεραρχία Αρχιπελάγους και η Ταξιαρχία Ιππικού, υπό την άμεση διοίκηση του Αρχιστρατήγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ενεργούν επίθεση και καταλαμβάνουν την οχυρωμένη τοποθεσία Σόμα – Κερεσούν και Αϊβαλί – Κεμέρ.

Το 1921 δύο αεροσκάφη De Havilland D.H. 9 της Ναυτικής Αεροπορίας απογειώνονται από το βοηθητικό αεροδρόμιο του Οτουράκ και βομβαρδίζουν στόχους του Εσκί Σεχίρ, ενώ φωτογραφίζουν την πόλη, το αεροδρόμιο και τον σταθμό. Στη συνέχεια τα ελληνικά αεροσκάφη εμπλέκονται σε αερομαχία με εχθρικό καταδιωκτικό, το οποίο αναγκάζεται να απομακρυνθεί.

Σαν σήμερα 16 Ιουνίου 1948 δύναμη ταξιαρχίας του “Δημοκρατικού Στρατού” υπό τον Γιαννούλη πραγματοποιεί τη νύχτα 16/17 Ιουνίου ενέργεια αντιπερισπασμού στα μετόπισθεν της VIIΙ Μεραρχίας, εισβάλει στο χωριό Ασπράγγελος Ιωαννίνων και καταλαμβάνει δεσπόζοντα υψώματα στο όρος Μιτσικέλι. Τμήματα της IX Μεραρχίας έσπευσαν και ανακατέλαβαν το χωριό.

Την ίδια ημέρα οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού στην ορεινή περιοχή Ξυλοσύρτου Ικαρίας οδήγησαν στην εξουδετέρωση των δυνάμεων του “Δημοκρατικού Στρατού” στο νησί.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ